Volledig scherm
De roze pelikaan is zondagavond dood gevonden, met een doorkliefde vleugel en gebroken nek © Lisa Mortilli

Windmolen velt roze pelikaan

Een roze pelikaan is bij Hellevoetsluis om het leven gekomen door een botsing tegen een windturbine. De uitheemse vogel werd zondagavond gevonden aan de voet van de molen op de Haringvlietdam. Pelikanen komen in Nederland eigenlijk alleen in gevangenschap door.

Hoe de imposante watervogel hier terecht is gekomen, is onduidelijk. Het zou gaan om een pelikaan die al enkele maanden in Nederland verbleef. Medewerkers van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam hebben het dier onderzocht. Zij stelden vast dat de verwondingen overeenkomen met die van eerdere slachtoffers van aanvaringen met windturbines. Een vleugel is afgeslagen, de nek is gebroken en er zijn interne verwondingen. Waarschijnlijk was de vogel in een klap dood.

Kwetsbaar
Vogelsoorten met een grote spanwijdte, zoals ooievaars, zwanen en dus ook pelikanen, zijn zeer kwetsbaar voor aanvaringen met windturbines, zegt ecoloog André de Baerdemaeker, voorzitter van de vogelklas Karel Schot. Daarmee neemt hij geen standpunt in tegen de turbines, voegt hij daaraan toe: 'Er vliegen zich ook veel vogels dood tegen ruiten, maar ik heb nog steeds glas in mijn ramen.'

De pelikaan zal worden opgenomen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum.

Roze pelikanen behoren tot de grootste vliegende vogels. Ze komen voor in Zuid-Europa en Azië. Of dit exemplaar van zo ver is gekomen of uit gevangenschap wist te ontsnappen, wordt nog onderzocht.

Dat de vogel al langer in Nederland bivakkeerde, is op te maken uit gedetailleerde foto's van waarnemingen. De pelikaan is afgelopen voorjaar veel gezien in Noord- en Zuid-Holland en Zeeuws-Vlaanderen. De laatste keer levend was half juni in het Zuid-Hollandse Zevenhoven.