Volledig scherm
© ANP

'Wordt PVV de grootste, dan moet de partij regeren'

Als de PVV bij de volgende verkiezingen de grootste wordt, dan moet de partij in de regering worden opgenomen. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Volledig scherm
© ANP

Van alle ondervraagden vindt 56 procent dat verkiezingswinst moet worden gehonoreerd met regeringsdeelname. Maar uitsplitsing naar partijvoorkeur laat flinke uitschieters zien.

Zo vindt 100 procent van de aanhangers van de PVV dat de partij bij winst moet gaan regeren. Van de achterbannen van PvdA en GroenLinks is maar 21 procent die mening toegedaan.

Fel tegen
Of PVV-leider Geert Wilders bij verkiezingswinst ook de premier van Nederland moet worden, stuit op meer verzet. Een meerderheid (53 procent) vindt van niet. Ook de achterban van de PVV is niet volmondig: daarvan zegt 87 procent ja tegen premier Wilders. PvdA, GroenLinks en D66 zijn het felst tegen.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb scoort daarentegen wel goed. Hij kan het dreigende verlies van de PvdA flink beperken. Ruim één op de tien kiezers acht de kans groot dat ze op de PvdA stemmen als Aboutaleb lijsttrekker is, blijkt uit onderzoek. Maar in de partij zelf leven grote twijfels over de Rotterdamse burgemeester als PvdA-lijsttrekker.

Volledig scherm
© ANP