Volledig scherm

Yvonne ondergaat nog steeds operaties na aanval Bokito

Het is vandaag vijf jaar geleden dat gorilla Bokito uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp ontsnapte en Yvonne de Horde aanviel. Recent onderging ze haar zoveelste operatie, nog steeds het gevolg van de aanval.

Bokito.
Volledig scherm
Bokito.
 
Ze schrikt niet meer als ze een gorilla ziet of Bokito's naam hoort. Zolang het maar op televisie is
Gerrit de Horde
Volledig scherm

Voor Yvonne en haar man Gerrit zijn de gebeurtenissen van vijf jaar geleden een gesloten boek. Wél zullen ze even stilstaan bij het voor hen zo ingrijpende voorval, zegt laatstgenoemde. 'We hebben vandaag een taart met vijf kaarsjes erop. Waarom? Omdat Yvonne zegt dat ze op 18 mei 2007 herboren is. Want ze heeft echt op het kantje gelegen,' zegt Gerrit vandaag in het AD.

Operaties
Recent onderging Yvonne haar zoveelste operatie, nog steeds het gevolg van de aanval van Bokito. 'Wat mij persoonlijk betreft had de begeleiding van Blijdorp wel wat beter gekund,' zegt Gerrit. 'Met oud-directeur Ton Dorresteijn was het contact goed, maar van de nieuwe directeur hebben we nog niets gehoord.'

Yvonne de Horde raakte destijds door toedoen van de losgebroken Bokito zwaargewond. Ze brak haar pols en arm, een hand werd verbrijzeld en de borstkas ingedeukt. Bovendien werd ze honderd keer gebeten door de ontketende mensaap. Gerrit: 'Nee hoor, ze schrikt niet meer als ze een gorilla ziet of Bokito's naam hoort. Zolang het maar op televisie is'.

Het was niet de eerste keer dat Bokito er vandoor ging. Voor zijn ontsnapping in Blijdorp was hij er al twee keer in geslaagd om in de dierentuin van Berlijn aan zijn bewakers te ontkomen.

De gorilla wordt nog steeds onder grondig toezicht gehouden, en weggestopt achter metershoge wanden. De kans dat hij een vierde keer wil ontsnappen, is volgens zijn bewakers immers groot. 'Bokito zal altijd blijven loeren op een kans om zich onder de mensen te begeven.'