Volledig scherm
© Li Weidong

Zeer zeldzaam 'magisch konijn' duikt op na 20 jaar

De ili pika laat zich niet snel zien, maar onlangs is het gelukt om het zeer zeldzame zoogdiertje voor het eerst in 20 jaar op camera vast te leggen. Er leven nog maar 1.000 exemplaren van deze diersoort in China. Natuurwetenschapper en ontdekker Li Weidong luidt de alarmbel voor het bedreigde diersoort, schrijft CNN.

Het beestje is 20 centimeter groot en leeft op rotswanden in het noordwesten van China. Hij heeft iets weg van een chinchilla, maar is verre familie van de haas.

Er is niet heel veel bekend over de ili pika, maar een ding is zeker: het fictieve diertje Pikachu uit Pokémon heeft zijn looks en naam van een ili pika. Mogelijk zou de tekenaar van de tekenfilmserie geïnspireerd zijn door de schattige diertjes.

Vondst
In 1983 is het diertje ontdekt door natuurwetenschapper Li Weidong en noemde zijn vondst naar zijn Chinese woonplaats Ili. In die tijd leefden er nog bijna 3.000 exemplaren.

Volgens Li zijn ziektes en het broeikaseffect de oorzaak van de drastische afname. Ook het feit dat het geen groepsdieren zijn en geen geluid maken. Bij gevaar kunnen zij elkaar dus niet waarschuwen. In 2008 is het dier opgenomen op de lijst van bedreigde diersoorten door de internationale unie voor natuurbescherming, maar er is geen officiële organisatie die de diersoort bestudeert of beschermt, aldus Li die zich grote zorgen maakt. ,,Ik heb het dier ontdekt, en ik sta machteloos toe te kijken hoe hij uitsterft,'' zei hij tegen CNN.

Magisch konijn
In het begin van de jaren '90 is het dier voor het laatst gefotografeerd. In 2002 en 2003 leverde expedities naar het leefgebied niets op. Li keerde vorig jaar terug met een groep vrijwilligers en wist toen wel een paar mooie plaatjes te schieten van de 'Pikachu'.

De pika liep zelfs over zijn voet en kreeg toen de bijnaam 'magisch konijn'. De nieuwe beelden gaan rond op het internet en doen velen harten smelten. Sommigen zijn van mening dat het beestje schattiger is dan een panda.