Volledig scherm
PREMIUM
© Getty

Zeg het met emoji

Lijst 2017Van een lachend gezichtje tot een regenboogvlag: er komen steeds weer nieuwe emoji bij. De curlingsteen en de T-rex zijn al zeker van een plekje op de lijst voor 2017. Zal de pictogram van de vrouw die borstvoeding geeft het halen?

Quote

Iedereen die vindt dat het tijd is voor een nieuwe emoji kan een verzoek indienen

Volledig scherm
© Shutterstock

Heuglijk nieuws voor de student die op zaterdagochtend wakker wordt en de zwangere vrouw die boven de pleepot hangt; zij kunnen voortaan met één plaatje via WhatsApp aan vrienden en partner laten weten hoe ze zich voelen zonder er verder een woord aan vuil te maken. De kotsende emoji staat namelijk op de emoji-kandidatenlijst voor 2017. Een pictogram van een poppetje dat met ellendig dichtgeknepen ogen een groene smurrie uitspuugt. Op fora en social media lobbyden mensen er al jaren voor; nu lijkt het erop dat hij er dan eindelijk komt.

De jaarlijkse lijst met nieuwe emoji's is van het Unicode Consortium, de non-profitorganisatie in Californië die sinds de jaren 80 bepaalt welke grafische tekens en symbolen internationaal worden gebruikt. Het idee is dat zo alle computers ter wereld met elkaar kunnen communiceren. Sinds 2007 zwaait Unicode ook de scepter in emojiland. Het 'Unicode Emoji Subcommittee' krijgt aanvragen voor emoji, bekijkt of die goed zijn onderbouwd en of de plaatjes iets toevoegen aan het bestaande assortiment.

Verwar emoji niet met emoticons, die ongeveer zo lang bestaan als de computer zelf. Emoticons zijn combinaties van typografische tekens die je met 'een scheef hoofd' moet bekijken, zoals het verdrietige gezichtje :-( en de knipogende smiley ;). Emoji zijn de pictogrammen die de meeste mensen op het toetsenbord van hun smartphone kunnen vinden: de gele gezichtjes met verschillende uitdrukkingen, maar ook minder dagelijks bruikbare pictogrammen, zoals het dartbord in de categorie 'recreatie' en de aubergine in de categorie 'voedsel'. Iemand heeft dus ooit een sterk pleidooi voor de aubergine gehouden. Het paarse stuk groente wordt overigens vaak gebruikt als metafoor voor het mannelijk geslachtsdeel, dat vooralsnog geen eigen emoji heeft.

Emoji maakten in 1999 hun debuut op het Japanse mobieltje, nu zien we ze overal. Sinds een jaar maakt Facebook het bijvoorbeeld mogelijk een post niet alleen te 'liken' met een duimpje, maar er ook een emoji bij te kiezen die je gevoel erbij nuanceert. Er is keuze uit zes emoji, waaronder 'haha', 'verbluft' en 'verdrietig' - een vind-ik-leuk ter steunbetuiging voor iemands overleden oma dekt immers nauwelijks de lading. Ook steeds meer bedrijven spelen in op de trend, zoals verzekeraar Ditzo. Het was al mogelijk via WhatsApp een melding van schade te maken, tegenwoordig nodigt het bedrijf klanten zelfs uit die schade enkel in emoji uit te beelden. Autootje, schaapje, slootje, spettertjes, verdrietig gezichtje... het zou een vliegensvlug alternatief moeten zijn voor een schadeformulier. Voor wie zich nog weleens waagt aan een ouderwetse spelletjesavond met familie is er sinds kort het bordspel Emotify, dat je uitdaagt films, beroemdheden of gevoelens in alléén emoji uit te drukken - 'de taal van de toekomst'.

Test je emoji-kennis met onderstaande quiz. Tekst gaat verder onder de quiz.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement