Zeldzame diepzeevis voor het eerst levend vastgelegd

VideoEen op afstand bestuurbare camera heeft op 463 meter diepte de zeldzame, en mogelijk ook grootste, diepzeevis ter wereld op video vastgelegd. Het gaat om de 'Oarfish' of Regalecus glesne.

De ruim 2,5 meter lange vis werd in de wateren van de Golf van Mexico gezien. Het dier werd daar door wetenschappers tussen 2008 en 2011 vier keer gespot.

Het is een zeldzaamheid dat de Oarfish levend wordt vastgelegd. De video geeft de onderzoekers nieuwe inzichten in de natuurlijke woonomgeving van de vis.

Sommige wetenschappers schatten dat de Regalecus glesne tot wel 15 meter lang kan worden. De langste die ooit is gezien, is echter 7 tot 8 meter lang. Omdat de vis op 300 meter diepte en dieper in de zee leeft, is er nog weinig over bekend. Wat onderzoekers tot nu toe weten, baseerden zij op dode in zee drijvende of aan land aangespoelde vissen.

De resultaten van het onderzoek en de waarnemingen zijn deze maand gepubliceerd in The Journal of Fish and Biology. Het filmpje van de vis is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken op YouTube. Vanaf minuut 4 is deze goed in beeld.