Volledig scherm
Ebru Umar neemt op Twitter geen blad voor de mond © anp

Zes aangiftes tegen columniste Ebru Umar

Tegen de Turks-Nederlandse Ebru Umar zijn tot nu toe zes aangiftes gedaan wegens groepsbelediging en haatzaaien. De columniste twitterde een maand geleden haar frustraties over Marokkanen van zich af, nadat een man op straat haar telefoon af had gepakt.

Quote

We gaan de zaken beoordelen. Het is aan de officier om een beslissing te nemen

Franklin Wattimena, woordvoerder OM
Volledig scherm
© @umarebru

Eind juni twitterde Ebru Umar onder meer: 'kutmocros, ik haat jullie en ik haat jullie moslimbroeders en zusters ook'. Ze gebruikte eveneens de roemruchte 'minder, minder, minder' quote van Geert Wilders en voegde daar nog 'zeg maar nul' aan toe.

Doorslaan
Activist Frank van der Linde was in juni de eerste die naar het politiebureau ging om aangifte te doen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam stelt nu desgevraagd dat het niet bij die eerste aangifte is gebleven. ,,Er zijn tot op dit moment zes aangiften binnen'', aldus Franklin Wattimena. ,,Het gaat om het hetzelfde als waar eerder aangifte van is gedaan. Haar uitspraken over Marokkanen.''

Het OM neemt de aangiftes serieus en gaat er naar eigen zeggen mee aan de slag. ,,Er is aangifte gedaan en we gaan de zaken beoordelen. Het is aan de officier om een beslissing te nemen wat hij er verder mee gaat doen.''

Umar
Ebru Umar liet eerder al in een reactie weten de zaak af te wachten. ,,Als iemand aangifte wil doen, dan is dat zijn goed recht. De Nederlandse rechtsstaat is er voor iedereen.'' Umar nam geen afstand van haar omstreden uitspraken, maar twitterde een dag later wel dat ze eigenlijk 'criminele Marokkanen' bedoelde.

Schreeuwmeisje
Umar, die vooral schrijft voor de gratis treinkrant Metro, staat bekend om haar provocerende stijl. Ze noemde zichzelf ooit 'de beste columniste van Nederland'. Tegenstanders betitelen haar echter als een 'schreeuwmeisje' en een 'poseur'. Ze menen dat de columniste onnodig grievend te werk gaat.

Haar voormalig hoofdredacteur Jan Dijkgraaf vertelde ooit tegen NRC dat er 'iets kinderlijks in haar emotie zit' en dat ze, in tegenstelling tot haar voorganger Theo van Gogh, niet nadenkt voor ze iets schrijft.