Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Zes lessen voor Pieterpadwandelaars (op Texel)

In 1791 beschreef ene Pieter Kikkert een wandeling op Eierland, een schiereilandje tussen Texel en Vlieland. Texelaar en journalist Lodewijk Dros verdiepte zich in het eeuwenoude manuscript. En leert ons achttiende-eeuws wandelen.

Het begon allemaal met een mailtje van mijn buurvrouw. ‘Ha Lodewijk, jij komt toch van Texel? Een vriend van me gaat er wandelen, de route van zijn grootvader die er vandaan komt. Ken jij die familie, Kikkert?’

Nieuwsgierig geworden nam ik contact op met die vriend. Hij stuurde me de route. Ik wist niet wat ik las. De wandeling bleek beschreven door Pieter Kikkert; de opa van de opa van die vriend. Zijn aantekeningen stonden in een onbekend manuscript en waren gemaakt in 1791, toen hij zijn familie op Texel bezocht.

  1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

    Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

    Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.