Volledig scherm
Boris bij het Hilversumse ziekenhuis waar hij zich zo graag laat verwennen. © Facebook/Heidi van Eck

'Ziekenhuiskat' Boris gezond en wel terecht

De Hilversumse 'ziekenhuiskat' Boris is gezond en wel teruggevonden. Hij kwam aan het eind van de ochtend aanlopen bij een plaatselijke apotheek die het dier herkende en hem binnen haalde. Op dat moment was in de omroepstad een flyeractie aan de gang voor de kater (10) die maandag verdween van zijn vaste stek bij het Tergooi ziekenhuis.

Quote

Wellicht lokte de hem zo vertrouwde geur van medicijnen Boris naar de apotheek

Tom van Gooswilligen, baasje van Boris

De baasjes van de kater (10) kunnen nauwelijks geloven dat hun huisdier weer terug is. 'We hebben hem meteen opgehaald. Hij keek doodgemoedereerd toe ie ons zag. Zo van: oh, daar heb je hun ook weer,' zegt Tom van Gooswilligen.

Niet uitgehongerd
Boris ziet er volgens hem gezond uit. 'Ik gaf hem na thuiskomst brokjes maar daar at hij slechts een gedeelte van op. Uitgehongerd was ie dus allerminst. Hij ligt nu prinsheerlijk te slapen alsof er niets gebeurd is en krijgt vanavond een blikje Gournet, een traktactie voor hem.'

Wanneer de kater weer te zien zal zijn bij zijn favoriete ziekenhuis kunnen zijn baasjes nog niet zeggen. 'Daar gaan we ons vanavond over beraden. Boris kennende zal hij morgenvroeg wel staan te springen om naar buiten te mogen voor zijn dagelijkse loopje naar het Tergooi,' aldus de Hilversummer.  

Zijn vriendin en hij stelden de verdwijning van hun huisdier maandagavond vast toen ze hem zoals gebruikelijk wilden ophalen bij het ziekenhuis. Normaliter ligt Boris dan te wachten en loopt hij keurig achter hen aan naar huis maar nu was hij nergens te bekennen. 'Zijn naam roepend, zochten we tevergeefs de omgeving af en deden we overal navraag naar hem,' zegt Van Gooswilligen terugblikkend. 

Hij vermoedt dat Boris ergens van geschrokken is en zo terechtkwam in een voor hem minder bekende buurt. De apotheek waar de kater vanmorgen kwam aanlopen ligt zo'n twee kilometer verderop. 'We denken dat hij ergens heeft geschuild voor de regen. Daar houdt hij absoluut niet van. Dan blijft ie zitten waar hij zit. Wellicht lokte de geur van medicijnen hem naar de apotheek,' zegt de Hilversummer lachend.
 
Aanrijding
Boris kreeg eind 2012 landelijke bekendheid toen hij werd aangereden en zwaar gewond raakte. De 'ziekenhuiskat' bleek hersenletsel en een gebroken kaak te hebben opgelopen en had moeite met ademhalen. De afdeling kaakchirurgie van locatie Hilversum van Tergooi Ziekenhuizen betaalde de operatie waarna de kater zonder probleem herstelde.  
 
De Hilversumse kater, een bruine cyperse korthaar, loopt al jaren dagelijks van het huis van zijn bazinnetje naar het nabijgelegen ziekenhuis. Hij vat er steevast post voor de hoofdingang om zich te laten aaien en verwennen door bezoekers, patiënten en personeel. Om die reden heeft Boris zelfs een eigen Facebookpagina.

Mascotte
Het ziekenhuis is ook dolblij dat Boris gevonden is. Het beschouwt hem als een mascotte, zegt woordvoerster Lucielle Praktiek. 'Boris zit altijd bij de hoofdingang en heeft een bijzondere betekenis voor patiënten en bezoekers. Die biedt hij een moment van troost in vaak moeilijke tijden. Vandaar dat iedereen enorm is begaan met hem.'

Volledig scherm
Een van de opsporingsberichten voor Boris die vandaag op straat worden verspreid in Hilversum. © Facebook/Heidi van Eck
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement