Volledig scherm
FOTO THINKSTOCK

Ziekte bedreigt Nederlandse essen

ETTEN-LEUR - Nederlandse essen worden bedreigd door een nieuwe schimmelziekte, die uit een onschadelijke soort paddenstoelen is ontstaan. Dat meldde de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag. Deze essenziekte, die twintig jaar terug veel essen in het oosten van Polen heeft vernietigd, heeft inmiddels de grens met het noorden van Nederland bereikt.

Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging denkt dat besmetting van de Nederlandse Essen onvermijdelijk is. ,,De vraag is, hoe grootschalig Nederlandse essen worden aangetast, omdat het nog niet duidelijk is hoe snel de ziekte zich in het West-Europese klimaat zal verspreiden. In het Midden-Europese klimaat gaat het heel snel."

De essenziekte is ontstaan uit de paddenstoelsoort essevlieskelkje. Dat zijn kleine witte paddenstoeltjes die in het voorjaar op de afgestorven bladstelen van de es groeien. Essevlieskelkjes komen in groot deel van Europa voor, waaronder in Nederland.

Met behulp van een DNA-onderzoek is vorig jaar in Zwitserland vastgesteld dat de essevlieskelkjes zodanig genetisch zijn veranderd, dat er een nieuw soort is ontstaan die uiterlijk sprekend op een onschadelijke paddenstoel lijkt. Een aseksuele vorm van deze nieuwe soort, die zich zonder behulp van mannelijke geslacht vermenigvuldigt, veroorzaakt de essenziekte.

Volgens de vereniging wordt zelden bewezen dat de ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw organisme dat uit een al lange tijd aanwezige soort is ontstaan. (ANP)