Zo hoort je poep eruit te zien

Ronde harde dropjes, een maïskolf, een serie losse worstjes of is je grote boodschap glad, zacht en smeuïg? Volgens de poepdeskundigen van het pop-up PoepPaleis dat morgen de deur opent op het Eemplein in Amersfoort trekken we veel te snel door en weten we niet eens hoe een goede drol eruit ziet.

Quote

Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is

Tessie Vilé

Deskundigen hebben in totaal zeven soorten poep op een rij gezet. ,,Poep zegt veel over onze gezondheid. We kijken best achterom, maar niet zo goed. Daarom is het nodig dat we er eens expliciet naar gaan kijken en het erover hebben”, stellen initiatiefneemsters Tessie Vilé en Nieske Castelein uit Utrecht, die met hun expositie het poeptaboe in Nederland willen doorbreken. ,,Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen.”

Poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiënten. ,,De zeven vastgestelde poepsoorten komen uit de Bristol Stoelgangschaal, de internationale norm die dokters ook gebruiken om een eerste visuele inschatting te maken hoe het met iemand gaat. Er zijn natuurlijk veel meer poepvormen, maar dit zijn de meest voorkomende.”

1. Ronde harde dropjes

Volledig scherm
Deskundigen hebben in totaal zeven soorten poep op een rij gezet. © PoepPaleis

Vanmorgen een serie ronde harde dropjes neergelegd, die ook wat weg hebben van konijnenkeutels? Dat betekent dat je niet genoeg vocht binnen krijgt. Je zult meer en regelmatiger moeten drinken.

2. Aan elkaar geplakte dropjes

Wie een serie aan elkaar geplakte dropjes wist te brouwen doet het al iets beter, maar het verdient nog geen schoonheidsprijs. De dropjes zijn droog en hard, dus poepen gaat niet makkelijk.

3. Maïskolf

Ziet je grote boodschap eruit als een maïskolf, beetje zacht en gebobbeld? Prima.

4. Worst

Wie het echt goed wil doen draait een worst. Goede poep kenmerkt zich door een gladde, zachte en smeuïge structuur. En dat poept goed. Het liefst heeft deze worst ook nog een normaal bruine kleur, niet te licht en niet te donker.

5. Zachte klodders

Last van zachte klodders die je snel uit poept? Die moet je niet elke dag hebben. Houd de klodders langer aan, dan is het raadzaam om een dokter op te zoeken.

6. Zachte brij

Wie een zachte brij ontdekt vermengd met harde stukjes kan de stempel ‘goede poep’ wel vergeten.

7. Jus

Ziet het eruit als jus en komt het er snel uit? Dan heb je vermoedelijk iets raars gegeten. Zo hoort het er niet uit te zien.

Volledig scherm
De interactieve Grote Verteermuur in de pop-up laat kinderen zien hoe eten via je mond door de spijsvertering gaat en eindigt in poep. © PoepPaleis

Mensen hebben geen idee, weet Vilé inmiddels. ,,Ik sprak een bioloog die ik impertinente vragen voorlegde, dat mag bij dit project. Ik vroeg hoe is je poep? ‘Ja, ja, ja, wel goed’ antwoordde ze. Nee echt, drong ik aan. Bleek ze last van diarree te hebben. ‘Altijd al’, voegde ze daaraan toe. Als bioloog zou je toch moeten weten dat dat niet goed is.”

Wie een mislukt exemplaar in de wc-pot deponeert, moet zich afvragen hoe gezond je eet en of je genoeg vezels binnen krijgt. ,,Soms kan het een lichamelijke oorzaak hebben”, aldus Vilé. Dat is precies wat kinderen die het PoepPaleis bezoeken leren. De interactieve Grote Verteermuur in de pop-up laat kinderen zien hoe eten via je mond door de spijsvertering gaat en eindigt in poep.

De expositie PoepPaleis wordt morgen, op Nationale Poepdag, om 14.00 uur officieel geopend. De pop-up zal door het land reizen.