Klik op de afbeelding om deze te vergroten en in te zoomen.
Volledig scherm
PREMIUM
Klik op de afbeelding om deze te vergroten en in te zoomen. © Thijs Unger

Zo kun je leven zonder plastic

handleidingMet elk bezoekje aan supermarkt of drogist halen we een berg aan plastic in huis. Dat kan anders. Een handleiding voor een plasticvrije leefomgeving.

Verbod
Het Europees Parlement wil veel wegwerpplastic vanaf 2021 verbieden. Het gaat onder meer om rietjes, wegwerpbestek en -borden, wattenstaafjes, zakjes en hamburgerboxen. Het besluit is nog niet definitief; eerst moeten de milieuministers van de EU-lidstaten zich erover uitspreken. Onderhandelingen moeten nog worden gevoerd. Vervolgens moeten de regels worden omgezet in nationale wetgeving.

Iedere Nederlander opent gemiddeld zeven verpakkingen per dag. Van alle plastic verpakkingen waarop geen statiegeld zit, belandt tweederde ongescheiden bij het restafval. In totaal produceren we bijna 490 kilo afval per persoon per jaar. Cijfers om niet al te optimistisch over te worden. Hoe zorgen we ervoor dat die getallen omlaag kunnen? Door te beginnen in je eigen huis bijvoorbeeld!

Jessie Kroon (24) uit Amersfoort geeft alvast het goede voorbeeld. Samen met haar zus Nicky begon ze vier jaar geleden de blog Het Zero Waste Project, waarin ze verslag doen van hun leven met zo weinig mogelijk afval. Afgelopen september kwam hun gelijknamige boek uit met als ondertitel Een leuker leven met minder plastic.

Ook Emily-Jane Townley (39), moeder van drie kinderen uit Baarn, blogt sinds 2013 over haar Leven Zonder Afval en ze runt een webshop met handigheidjes voor een afvalloos leven. Ze geven tips over plasticvrije alternatieven in huis.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”