Volledig scherm
PREMIUM
'Het is echt niet zo ingewikkeld als de meesten denken'. De documentaire over de impact van de veehouderij op het milieu opende de ogen van Nienke. - Styling: Joyce Kraanen en Natasja de Vries © Jacqueline de Haas

Zo leeft de groene generatie

veganismePlantaardig eten en geen dierlijke producten gebruiken als wol of leer. Met name steeds meer jongeren maken bewust de keuze voor een vegan levensstijl. Hoe en waarom doet juist deze leeftijdsgroep dat?

Quote

Een pure veganist eet dus geen gelatine en draagt geen wollen trui of leren schoenen

In Groningen is drie maanden geleden een volledig veganistische supermarkt geopend (na Amsterdam en Den Haag), Albert Heijn is een samenwerking aangegaan met Veganz (een Duitse veganistische supermarktketen), in restaurants staat altijd wel een vegan broodje op de kaart en vegan kookboeken zijn ongekend populair.

Exacte cijfers zijn er niet, maar zowel het Sociaal en Cultureel Planbureau als de Nederlandse Vereniging voor Vega-nisme gaat er vanuit dat ons land zo'n 70.000 veganisten telt (twintig jaar geleden waren dat er nog 16.000). En: steeds meer millennials (geboren tussen 1981 en 2000) maken de keuze geen dierlijke producten te eten en te gebruiken. Want dat is wat veganisme inhoudt: geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, en ook geen verzorgingsproducten, kleding en materialen waarin dierlijke producten zijn verwerkt of die op dieren zijn getest. Een pure veganist eet dus geen gelatine en draagt geen wollen trui of leren schoenen.

Yvonne van Sark, mede-eigenaar van Youngworks, bureau voor jongerencommunicatie, vindt het niet zo gek dat met name steeds meer jonge mensen kiezen voor veganisme. ,,Millennials zijn sociaal en maatschappelijk betrokken, vooral de hoger opgeleide jongeren. Zij zoeken uit waar hun voedsel vandaan komt en welke gevolgen hun eetpatroon heeft op het gebied van dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Zij hebben makkelijk toegang tot informatie, lezen over de bio-industrie en over klimaatverandering, praten thuis over maatschappelijke thema's. Ze wonen in steden en komen zodoende sneller in contact met bijvoorbeeld veganistische eettentjes."