Volledig scherm
© ANP

Zo reageert Nederland op het plan van Mark Rutte

BloemlezingPremier Mark Rutte presenteerde gisteren in het AD zijn plan voor de toekomst van Nederland. Wat vindt u ervan, vroegen we u. Honderden mensen stuurden hun reactie in. De minister-president spreekt vanmiddag met AD-lezers, dat gesprek is live te volgen op deze site. Hier alvast een bloemlezing van de brieven.

Hij zegt zoveel

'Mijn plan' zegt Mark Rutte. Hij zegt zoveel! Een reactie in 300 woorden? Daar heb ik geen 300 woorden voor nodig. Denk maar aan; 'Geen cent méér voor Griekenland' of  'Voor iedere Nederlander 1000 euro' en zie wat er van terecht is gekomen. Méér hoef ik niet te zeggen!

W. Kolsteren, Tilburg.

Quote

'Mijn plan' zegt Mark Rutte. Hij zegt zoveel!

Volledig scherm
© ANP

Blijven onze pensioenen Nederlands?
De EU krijgt naar verluidt met de IORP II-richtlijn veel meer controle over Nederlandse pensioenfondsen en het Europese instituut EIOPA wordt een belangrijke toezichthouder. Garandeert Rutte zwart op wit dat onze pensioenen volledig en altijd onder controle van Nederland blijven?

Benjo Hilbrink.

Quote

Garandeert Rutte zwart op wit dat onze pensioenen onder controle van Nederland blijven?

Chapeau, Mark
Ik heb niet alles gelezen wat Mark Rutte beweerde in het AD van 7 oktober. Maar in hoofdlijnen ben ik het met hem eens. De regering doet haar best, niet alleen Mark Rutte, hij is een positief en optimistisch mens en ik geloof dat hij ook wel capabele en goede mensen om zich heeft, waardoor Nederland het niet eens zo slecht doet op het moment.

Klagers en doemdenkers zijn er altijd, veel dingen kunnen altijd beter, maar dat zien ze ook in. De vluchtelingen, de ouderenzorg, de terrorismebestrijding, etcetera, alles krijgt best grote aandacht en we zijn op de goede weg. Nederland is door de bank genomen een gelukkig en rijk land. Er zijn mensen die het arm hebben, soms is dat gewoon pure pech, maar de Nederlander heeft een goede inborst en wil best delen met de mensen die het minder getroffen hebben.

Mark, ga zo door, je doet het niet alleen, misschien denk je over veel dingen te licht, maar wie weet, als je een sombere man en een pessimist was had je het misschien niet zo lang volgehouden. Ik denk dat je bij de volgende verkiezingen mijn stem krijgt. Chapeau Mark, dat mag best eens gezegd worden.

Manja Herstel, Vlaardingen.

Quote

Als je een sombere man en een pessimist was had je het misschien niet zo lang volgehou­den

Volledig scherm
© ANP

Rutte runt helemaal niks
Hoe tevreden kan iemand met zichzelf zijn? Wanneer wordt het gênant, wanneer ontstaat er zo iets als plaatsvervangende schaamte? Mark Rutte is dus heel tevreden met zichzelf en wat hij bereikt heeft. Wat hij kennelijk is vergeten, dat hij, als liberaal pur sang, nu al acht jaar Gods water over Gods akker laat lopen. Veel meer dan meesurfen op de golf van het neoliberalisme, het grote graaien heeft hij niet gedaan.

Het komt vanzelf goed, dat is de mantra die we nu al tijden aanhoren. Des te verbazingwekkender is het dat deze man als partijprogramma voor de komende jaren een verzorgingsstaat lijkt aan te bieden. Alles moet en zal beter gaan, vertrouw maar op ome Mark.

Maar hoe die ideale verzorgingsstaat betaald moet worden, blijft een beetje in de lucht hangen en dat valt me dan toch wel tegen van de man die al acht jaar als rekenmeester optreedt. Hoe het met Nederland verder moet? Ik heb daar wel een idee over en dat idee staat lijnrecht op de visie van ome Mark. Die blijft gewoon roepen wat zijn plannen zijn zonder rekening te houden met de Europese situatie. Als Mark dat echt allemaal wil, moet Nederland gewoon weer voor zichzelf beginnen, maar ik zie dat niet gebeuren.

Ooit werd geroepen dat dank zij de EU er al decennia geen oorlog meer was geweest in Europa. Alsof de plakzegeltjes in Brussel riepen: 'Kijk, we hebben geen misdrijven gepleegd, goed hè?'  Als dat je bestaansrecht is.... Ergens in de jaren '70 van de vorige eeuw zong David Crosby 'I wonder who they are, the men who really run this land, i wonder why they run it, with such a ruthless hand.'

Mark runt helemaal niks: hij is de trekpop van iedereen, van zijn partij via het bedrijfsleven naar Brussel. Zijn statement getuigt dan ook van een vreeswekkende arrogantie. Hoe verder met Nederland? Zoals in het recente verleden, van crisis naar crisis, terwijl de rijken rijker worden en de armen armer. Het is niet anders.

Ton Groenendijk, Pijnacker.

Quote

Veel meer dan meesurfen op de golf van het neolibera­lis­me, het grote graaien heeft hij niet gedaan

Een beetje misselijk
Eerst beloofde Rutte ons 1000 euro de man en nu zelfs 10 miljard! Hoe komt het toch dat hoe dichter wij bij de verkiezingen komen, ik elke dag een klein beetje misselijker word?

Co Veenbrink,  Houten.

Quote

Eerst beloofde Rutte ons 1000 euro de man en nu zelfs 10 miljard!