Volledig scherm
© REUTERS

Zo reageren Britten op terreur: 'Jij bent geen moslim, maat'

De Britten reageren zondag verontwaardigd op de steekpartij in een metrostation in Londen die door de politie wordt gezien als een 'terroristisch incident'. Een omstander die bij de aanval riep 'Jij bent geen moslim, maat', is een nationale held geworden.

Volledig scherm
© afp

Zijn uitspraak is zondag een trending hashtag op Twitter. 'You ain't no Muslim, bruv', riep de man bij de steekpartij, zo is te horen op beelden van het incident (zie de video onderaan dit artikel). 'Bruv', is Londense straattaal voor 'brother' of maat.

De dader riep 'dit is voor Syrië' toen hij zaterdagavond drie mensen verwondde met een mes bij metrohalte Leytonstone. In een video van het incident roepen omstanders ook naar de dader dat hij een 'fool' (een gek) is.

Echte moslims
Op internet schrijven Britten dat ze als moslim en als niet-moslim trots zijn op de uitspraak van de nog onbekende omstander. 'Door de hashtag #YouAintNoMuslimBruv ben ik trots dat ik een Britse moslim ben. Echte moslims doden en verwonden geen onschuldige mensen', aldus een Twitteraar. Ook buiten Groot-Brittannië krijgt #YouAintNoMuslimBruv veel bijval. Dat de uitspraak recht uit het hart komt, blijkt wel uit de Britse straattaal: een dubbele ontkenning in 'ain't no', en het gebruik van 'bruv'.  
Ook de politieagenten krijgen lof. Op beelden van de arrestatie is te zien hoe ze de man kalm benaderen, hem op zijn buik laten liggen en handboeien omdoen.

Stroomstootwapen
Eén man raakte bij de aanval ernstig gewond, twee anderen liepen lichtere verwondingen op. Een ooggetuige maakte meteen na de aanval videobeelden waarop te zien is hoe de verdachte met een mes uithaalt naar agenten die hem proberen te overmeesteren. Uiteindelijk krijgen ze hem onder bedwang door gebruik te maken van een stroomstootwapen.

De vermoedelijk 29-jarige verdachte zit vast. Scotland Yard doorzocht zondag een woning in Oost-Londen. De politie wilde niet zeggen of er meer verdachten worden gezocht. Hoewel het motief van de steekpartij niet bekend is, is de timing opmerkelijk. Het Britse parlement stemde afgelopen week in met bombardementen op Islamitische Staat in Syrië.