Volledig scherm
© VELUX

Zó zorg je voor een gezonder binnenklimaat

VELUX (PARTNERBIJDRAGE)Lusteloosheid, sombere buien en aanhoudende verkoudheidsklachten. Menig Nederlander kan hierover meepraten. Een vijfde van de Europeanen zit de hele dag binnen, waar het leefklimaat vaak te wensen overlaat. Dit is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van veel allergieën en de ontwikkeling van astma. Wat kan helpen, is om ook in huis een gezonder klimaat te creëren met meer daglicht en gezonde lucht.

Maar liefst negentig procent van de tijd bevindt de westerse mens zich tussen de steeds beter geïsoleerde muren van zijn woning, kantoor of school, zo blijkt uit onderzoek van de World Health Organization (WHO). Een vijfde van de Europeanen zit zelfs de hele dag binnen. Daarmee zijn we bijna continu beschermd tegen regen, kou, zon en hitte. Tegelijkertijd heeft de ‘Indoor Generation’, een term die in het leven is geroepen door VELUX, specialist in daglicht- en ventilatieoplossingen, zich onbewust een aantal nieuwe problemen op de hals gehaald.

Astma en depressie

De helft van de Nederlanders heeft last van lusteloosheid, zo blijkt uit onderzoek. En naar schatting dertig procent van de wereldbevolking kampt met een winterdepressie, als gevolg van te weinig zonlicht. Daarnaast heeft tweederde van de Nederlanders vaak een zere keel of loopneus als gevolg van vocht, schimmel en vervuilde lucht in huis. Zorgelijker is de kans op astma; die is veertig procent groter bij een slecht binnenklimaat.

Een deel van de oplossing voor mentale problemen is om iedere dag minimaal twee uur in de buitenlucht door te brengen. Aangezien dit niet voor iedereen haalbaar is, is het belangrijk om woningen en werkplekken te verlichten met zoveel mogelijk daglicht. Verplaats desnoods de eettafel of het bureau dichter naar het raam toe. De fysieke klachten kun je te lijf gaan door het creëren van een goede ventilatie: zet simpelweg de ramen gedurende de dag eens wat vaker een stukje open.

Betere ventilatie, meer daglicht

Wanneer een woning niet over genoeg daglichtbronnen en ventilatiemogelijkheden beschikt, zoals vaak het geval is, is het zaak om te renoveren. Dit sluit aan bij de wens van Nederlanders met verbouwingsplannen; bovenaan de lijst staat het creëren van een betere ventilatie en meer mogelijkheden om daglicht binnen te laten. Dat blijkt uit de Healthy Homes Barometer, een onderzoek naar de relatie tussen de staat van woningen en de gezondheid van hun bewoners onder honderdduizend Europese huishoudens. Steeds vaker kiest men daarom voor het aanpakken van de zolder, een plek waar meer ruimte, licht en frisse luchttoevoer te realiseren is door middel van een daglichtoplossing.

Dat is een stuk eenvoudiger dan veel mensen denken, zegt Erwin Verlinden (41) uit Weert. Erwin en zijn vrouw Glory (34) hoefden geen vergunning aan te vragen voor de dakkapel serre van VELUX die ze vorig jaar in hun zolder lieten monteren. Dit is te danken aan het slimme ontwerp. “Vanbinnen is het echt een indrukwekkend object”, zegt hij. “Maar van de buitenkant lijkt hij juist heel klein.” Ook hoefde het stel geen kosten te maken voor het huren van een kraan. “De dakkapel kon van binnenuit en in één dag worden geplaatst.”

Volledig scherm
© VELUX

Betere nachtrust

De nieuw gecreëerde zolderruimte is na de verbouwing multifunctioneel geworden. Naast ouderslaapkamer dient deze ook als ontspanningsruimte en speelplek voor de kinderen. Het jonge gezin haalt regelmatig de buitenwereld naar binnen door alle zes de dakramen van de dakkapel serre open te zetten. De frisse lucht die daarmee binnenkomt, is niet alleen bevorderlijk voor de kwaliteit van het binnenklimaat. Het draagt ook bij aan een betere nachtrust. “Dat we alles open kunnen gooien, was vooral heel prettig tijdens de aanhoudende warmte van afgelopen zomer. We lieten het ‘s nachts afkoelen, waardoor we toch lekker konden slapen.”

Waar de zolder vroeger alleen een piepklein raampje had, baadt de ruimte nu in het zonlicht. Dit komt door het bijzondere ontwerp van de dakkapel serre, met zowel horizontaal als verticaal geplaatste dakramen. Die zorgen voor drie keer meer daglicht in de ruimte dan een traditionele dakkapel met hetzelfde glasoppervlak. Dat heeft een gunstig effect op het humeur van Erwin en Glory: “Ik merk dat het de beste keuze is geweest om het bed onder de dakkapel te plaatsen. Want je wordt wakker, doet met een afstandsbediening de automatische gordijnen open en zit meteen in het licht.”

Sterrenkijken

En als de zon is onder gegaan, heeft het stel de nachtelijke hemel om naar te staren. “Als het helder is, zetten we de verduisteringsgordijnen open en gaan we fijn sterrenkijken”, zegt Glory. “Dan pakken we de iPad erbij, waarop we zo’n app hebben waarmee je ze allemaal kunt lokaliseren. Dat is superleuk.”

Wil je meer informatie over de dakkapeloplossingen van VELUX? Klik dan hier.