Volledig scherm
© anp

Zomervakantie in eigen land: lekker veilig

Het aantal Nederlanders met vakantieplannen in eigen land is dit jaar met 5 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Zo'n 2,6 miljoen vakantiegangers blijven deze zomer in Nederland, dat zijn er ruim 100.000 meer dan vorig jaar. Veiligheid is de belangrijkste overweging om dichter bij huis te blijven, blijkt uit grootschalig onderzoek van NBTC-NIPO naar de zomervakantieplannen van Nederland.

,,Meer dan de helft van de Nederlanders zegt veiligheid belangrijk te vinden en er rekening mee te houden bij het uitzoeken van een vakantiebestemming,'' zegt woordvoerder Thérèse Ariaans. Dat verklaart ook de toename van zonvakanties in het westelijk deel van het Middellandse Zeegebied ten koste van de trips naar Griekenland (29 procent minder) en Turkije (39 procent minder). ,,Het kan nog zo zijn dat de mensen die nog niks geboekt hebben toch naar Turkije gaan als daar aantrekkelijke aanbiedingen voor gelden. Daar houden vakantiegangers, naast de veiligheid en het weer, ook rekening mee.''

In totaal zijn 10,7 miljoen Nederlanders van plan de hort op te gaan deze zomer, een zelfde aantal als vorig jaar. Het merendeel gaat tijdens die zomerse, vrije weken nog altijd naar het buitenland. Frankrijk blijft daarbij met ruim 1,3 miljoen vakanties verreweg de populairste bestemming. Spanje, Italië en Portugal kunnen zich opmaken voor meer Nederlandse toeristen, die Griekenland en Turkije door de onrustige situatie aldaar even links laten liggen.