Volledig scherm
© afp

Zonnebrandcrème verwoest koraal

De zonnebrandcrème die zwemmers en duikers op hun lichaam smeren voor ze de zee induiken, is slecht voor het koraal wereldwijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat deze week gepubliceerd is.

Het ingrediënt oxybenzone, dat uv-straling tegenhoudt, maakt jong koraal dood en kan ouder koraal beschadigen, zo ontdekten de onderzoekers. De stof werd vooral gevonden in het zeewater bij toeristen populaire gebieden in Hawaii en Caraïbische eilanden. Dat zou verklaren waarom wetenschappers weinig nieuw 'babykoraal' zien groeien op toeristische duikplekken.

Het giftige ingrediënt verandert de dna van koraal waardoor het onder meer makkelijker bleekt. Jaarlijks belandt er minstens vijfduizend kilo zonnebrandcrème met het goedje tussen de koraalriffen. De meeste crèmes bevatten oxybenzone. Het is voor het koraal ook giftig in kleine concentraties: één druppel op het water van 6,5 gevulde Olympische zwembaden is al schadelijk.

Andere onderzoekers hadden al gewaarschuwd voor gezondheidsgevolgen van het stofje. Bij mensen zou het ingrediënt in de huid kunnen doordringen en gevolgen kunnen hebben voor hormonen en cellen. Er is wel discussie over deze claim, want de Amerikaanse dermatologenacademie zegt juist dat oxybenzone goed is omdat het één van de weinige stoffen is die effectief schadelijke uv-straling blokkeren.