Volledig scherm
© ANP

Zwangere vrouwen in VS grijpen vaker naar joint, hype blijft uit bij ons

Zwangere vrouwen in de Verenigde Staten gebruiken, vooral in het eerste trimester van hun zwangerschap, steeds vaker marihuana. Terwijl aanstaande moeders in ons land cannabisgebruik juist sterk wordt afgeraden.   

In totaal gebruikt 7 procent van alle zwangere Amerikaanse vrouwen wel eens marihuana, een ruime verdubbeling ten opzichte van vijftien jaar eerder (2002-2017). Bij vrouwen die in het eerste trimester van hun zwangerschap zitten, grijpt zelfs 12,1 procent naar een joint. Bijna de helft van beide groepen gebruikt dagelijks of bijna dagelijks.

Tegen misselijkheid en braken

Slechts in een half procent van alle gevallen wordt de marihuana geconsumeerd op aanraden van een medisch professional. Veel Amerikaanse staten hebben het gebruik van cannabis tegen misselijkheid en braken (ook bij zwangerschap) goedgekeurd. Volgens de onderzoekers tonen de resultaten echter aan dat artsen gebruik van dit verdovende middel niet aanraden tijdens de zwangerschap.

Opvallend genoeg is het gebruik van marihuana helemaal niet populair bij Nederlandse vrouwen. In de laatste Monitor Zwangerschap en Middelengebruik (2017) van het Trimbos-instituut staat: ,,Tijdens de zwangerschap wordt cannabisgebruik bijna niet gerapporteerd (0,2 procent).” Volgende week verschijnen volgens een woordvoerder de nieuwste cijfers, maar die zouden vrijwel ongewijzigd zijn.

Zwaar ontraden

Op de website drugsinfo.nl raadt het Trimbos het zwaar af om een jointje op te steken tijdens de zwangerschap. De website meldt: ,,Als je zwanger bent en cannabis gebruikt, krijgt je baby ook cannabis binnen. Hier kan het nog lang na de geboorte nadelen van ondervinden. Cannabis wordt vaak gemengd met tabak. Ook tabak roken tijdens de zwangerschap is slecht voor het kind.”

Quote

Als je zwanger bent en cannabis gebruikt, krijgt je baby ook cannabis binnen. Hier kan het nog lang na de geboorte nadelen van ondervin­den

Trimbos-instituut

Klachten die kinderen kunnen krijgen als hun moeder cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap, zijn onder meer een groeiachterstand bij de geboorte en later in de jeugd concentratieproblemen, impulsiviteit, angstklachten en moeite met ingewikkelde taken.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.