Volledig scherm
© ANP

Zware paracetamol en vitaminen wellicht uit pakket

Zorgminister Edith Schippers laat onderzoeken of vitaminen, mineralen en paracetamol in een hoge dosering nog in het basispakket thuishoren.

Dat blijkt uit een inventarisatie door de belangrijkste pakketadviseur van de minister. Schippers laat komende maanden exact doorlichten of de middelen - die in het basispakket zitten - nodig zijn, werken en hun geld dubbel en dwars waard zijn. Deze stap neemt ze 'na signalen van zorgverzekeraars'.

Besparing
Nu is al duidelijk dat een ban op zware paracetamol (tabletten van 1000 mg) de minister een jaarlijkse besparing van 12 miljoen euro zou opleveren. Tegelijk zou de gebruiker een strop hebben van zes tientjes. Bij preparaten met hoge doses vitamine D (bijvoorbeeld voor mensen die zelf onvoldoende opnemen) gaat het om 35 miljoen, of 57 euro per patiënt. Al wordt dit medicijn nu al alleen vergoed in bijzondere omstandigheden.

Andere veelgebruikte vitamines in het pakket die onder de loep gaan, zijn preparaten met B11 en B12. Verder betreft het de toediening van een mineraal als zink. In het najaar komt de pakketadviseur naar verwachting met een advies voor zorgminister Schippers.

Ooglidcorrectie
Gisteren bleek al dat het basispakket per 1 januari 2017 wordt uitgebreid met een aantal plastisch chirurgische ingrepen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bovenooglidcorrectie als er sprake is van ernstige gezichtsbeperking door verslapping of verlamming van het ooglid.

Ook het operatief plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen (man die vrouw wordt) zonder borstgroei komt in het basispakket. Voor mensen met zogenaamde etalagebenen, pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, komt fysiotherapie in het pakket in plaats van een vaatoperatie.