Volledig scherm
De tandartsenpost bij het Spoedplein in Nijmegen. © Bert Beelen

24 uur per dag spoedtandarts in Nijmegen

NIJMEGEN - Patiënten uit Nijmegen en Groesbeek kunnen binnenkort 24 uur per dag voor spoedzorg terecht bij de tandartsenpost op het Spoedplein van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. 

Tot nu toe was er alleen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend spoedhulp bij tandproblemen. Overdag moesten deze patiënten bij hun eigen tandarts aankloppen, maar die had niet altijd meteen tijd.

Nieuwe eigenaar

De uitbreiding van de spoedhulp is mogelijk doordat een commerciële tandartsengroep de spoedpost, nu nog Nijmeegse Tandartsenpost, overneemt. De beoogde nieuwe eigenaar, die per 1 juli aan de slag wil bij CWZ, is Tandarts Spoedpraktijk. Die heeft al vergelijkbare, goed draaiende filialen in Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.

Patiënten kunnen op de spoedhulp voortaan dus ook overdag terecht voor een afgebroken kies, pijnlijke kaak of bijvoorbeeld nabloeding. ,,Dat is óók een uitkomst  voor toeristen en voor mensen die geen eigen tandarts hebben. Of als de eigen tandarts niet snel tijd kan vrijmaken”, aldus Rogier Scheffers, bestuursvoorzitter van de huidige Nijmeegse Tandartsenpost (TAP). 

Dezelfde kosten

Behalve dat de spoedpost nu 24 uur per dag open is, verandert er voor de patiënten weinig, verzekert Scheffers. ,,De praktijkruimtes blijven dezelfde op het Spoedplein. De nieuwe praktijk werkt tegen dezelfde kosten en volgens de landelijk vastgestelde tarieven. De tandzorg wordt geleverd door in Nederland geregistreerde tandartsen.”

De niet-spoedeisende tandartszorg - het reguliere tandartsbezoek op afspraak - blijft volgens hem voorbehouden aan de bestaande tandartsenpraktijken. 

Moeizaam

Met de overdracht komt een einde aan een opzet die al sinds het begin van de tandarts-spoedpost bij CWZ, in 2010, moeizaam functioneerde. Slechts 45 van de kleine 100 tandartspraktijken in Nijmegen en Groesbeek waren aanvankelijk bereid zich aan te sluiten én zich in te kopen. De helft bleef weekenddiensten in de eigen praktijk draaien. Financieel was het een lastig verhaal. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen