Volledig scherm
De expositie over 50 jaar Doornroosje, deze week in de paarse zaal van de poptempel, vanaf vandaag te zien in de Lindenberg. © Paul Rapp

50-jarig Doornroosje blikt terug en vooruit

NIJMEGEN - Twee spiksplinternieuwe festivals binnenshuis met muzikale pioniers. De Nijmeegse poptempel Doornroosje viert het 50-jarig bestaan met grensverleggende popmuziek en dance. Vooruitblikken dus. Maar er is ook ruimte voor nostalgie met een tentoonstelling in de Lindenberg.

Vandaag is er voor liefhebbers van popmuziek het festival Upon the My-O-My, een trip door veel muzikale lagen. Zo komen de bands Omar Souleyman, The Mauskovic Dance Band, Ammar 808, Tshegue en Thaïti die wereldwijd tappen uit alle dansbare en psychedelische vaatjes. WWWater en Niels Broos kiezen een eigen pad met invloeden uit elektronica, soul en jazz. Onder de categorie rockavonturiers vallen Motorpsycho, Three Trapped Tigers, Dans Dans en Klimaforandringer.

Vernieuwende dance

Volgende week is Oscilliator, een dancefestival van twaalf uur: start zaterdag 15 december om 22.00 uur en einde zondag om 10.00 uur. Oscillator markeert het startpunt voor het volgende hoofdstuk van Doornroosje. De naam van het festival verwijst naar de geluidsbron van een synthesizer, het begin van ongekende sonische mogelijkheden en creativiteit. 

Bezoekers worden meegenomen in een nieuw elektronisch sprookje. Muzikaal gezien ligt de nadruk op een fris geluid en zijn er voornamelijk artiesten geboekt die op grensgebieden van genres opereren. Zo leverde relatieve nieuwkomer Bruce een van de meest grensverleggende albums van 2018 af. Verder komt Colin Benders, de Nederlandse meester van de modulaire synthesizer improvisatie.

Nostalgische terugblik

Maar het legendarische Nijmeegse instituut blikt ook terug. Doornroosje heeft bezoekers gevraagd dierbare herinneringen te delen. Van het begin in het boerderijtje aan de Jacobslaan, naar de oude school aan de Groenewoudseweg tot de poptempel op het Stationsplein. Over deze muzikale en persoonlijke ontdekkingstochten is een tentoonstelling gemaakt met posters, foto's en  films. Vanaf vandaag tot en met 20 december te zien in de Lindenberg.

Volledig scherm
De plek waar het allemaal begon: het boerderijtje aan de Jacobslaan. © eigen foto
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen