Volledig scherm
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij aankomst bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. © DG

Amerikaanse ambassadeur: We moeten de oorlog altijd blijven herdenken

GROESBEEK - We moeten de Tweede Wereldoorlog blijven herdenken, net als het feit dat we al 75 jaar in vrijheid leven. ,,Daarmee moeten we nooit stoppen. Mensen hebben destijds grote offers gebracht voor onze vrijheid en het is van groot belang die herinnering door te blijven geven aan toekomstige generaties.”

Dat zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra donderdagmiddag bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Hij leidde ambassadeurs van acht andere landen door de regio in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. Onder aanvoering van Hoekstra fietste het gezelschap door Noord-Brabant en Gelderland de weg die de bevrijders 75 jaar terug aflegden.

Waarom op de fiets? ,,Dat is de beste manier om de regio in je op te nemen en de mooiste en belangrijkste plekken te bezoeken”, zei Hoekstra. ,,Gelukkig voor de meesten zitten we op e-bikes. Voor mij ook? Nee, ik heb de Elfstedentocht gefietst dus had het ook wel zonder ondersteuning gekund.”

Market Garden en de Liberation Route

Quote

Wij Amerikanen moeten de Nederland­se herdenkin­gen volop steunen en daar zoveel mogelijk bij zijn.

Pete Hoekstra, Amerikaanse ambassadeur

2019 en 2020 staan in het teken van 75 jaar bevrijding van Europa, in Gelderland ingekleurd door operatie Market Garden. Dit grootste luchtlandingsoffensief uit de Nederlandse geschiedenis begon op 17 september 1944 en eindigde bij Arnhem waar de beruchte laatste brug niet werd veroverd. Hoekstra en gevolg volgden een deel van de zogenoemde Liberation Route en kregen in Groesbeek een korte rondleiding door de nieuwbouw van het Vrijheidsmuseum, dat dit weekend heropent.

In Nijmegen wordt de fiets verruild voor de benenwagen om bij zonsondergang mee te lopen in de Sunset March. Bij deze dagelijkse wandeltocht over De Oversteek worden de geallieerde militairen herdacht die vochten voor de vrijheid. Hoekstra noemt de March ‘amazing’. ,,Sinds ik hier ambassadeur ben heb ik nog nooit meegelopen, dus dat werd wel eens tijd.”

Hij vindt het indrukwekkend hoe Nederland al tientallen jaren de herinnering aan de oorlog en bevrijding in leven houdt. Hoekstra is de komende maand bij zo’n veertig herdenkingen over 75 jaar vrijheid. ,,Wij Amerikanen moeten dat volop steunen en daar zoveel mogelijk bij zijn.”

De dag wordt afgesloten met een korte ceremonie bij het monument De Waaloversteek.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen