Analfabete leerlingen dreigden af te haken door thuisonderwijs en dus mochten ze al eerder weer naar school
NIJMEGEN - Op afstand lesgeven aan analfabeten is extreem lastig. Het Pontem College in Nijmegen en het Graafschap College in de Achterhoek weten er alles van. Het Pontem aan de Akkerlaan in Nijmegen begon er op 16 maart wel mee, maar daardoor dreigden tientallen zwakke leerlingen af te haken.
Bettine Winters, Gerco Mons
Het zijn dan ook bijzondere leerlingen die naar het Pontem College gaan: Nieuwkomers, migranten, kinderen van expats van 12 tot 18 jaar. Het is een gemêleerde groep met een gemeenschappelijke deler: ze spreken de Nederlandse taal nog niet. Het Pontem leert ze die in twee jaar aan en stoomt ze klaar voor het reguliere middelbaar onderwijs en het mbo.
Voor sommige leerlingen gaat dat gemakkelijk. Degenen die al een goede opleiding hebben gehad en alleen de taal nog maar hoeven te leren, stromen soms in een keer door naar mavo of havo. Voor tieners die nooit of nauwelijks onderwijs hebben gehad, ligt dat anders. Zij moet de taal leren én leren lezen en schrijven. Meestal stromen ze door naar het praktijkonderwijs, of, als ze heel gemakkelijk leren, naar een ROC.
We zijn er twee dagen mee bezig geweest. Veel leerlingen bleken nog nooit met een computer te hebben gewerkt
Theo Smeets, Pontem
Toen de scholen op 16 maart dichtgingen, werd meteen uitgezocht of de scholieren waren uitgerust voor onderwijs op afstand. Aan vijftig leerlingen een laptop uitgeleend, omdat ze er zelf niet een hadden. Ook werden lespakketjes gemaakt en roosters opgesteld voor onlinelessen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.