Annemarie Haverkamp heeft als eerste beide belangrijke debuutprijzen
VIDEOHet was geen groot feest met veel publiek zoals anders. Maar gelukkig kon de Nijmeegse schrijfster Annemarie Haverkamp zaterdagmiddag haar Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut van 2019 en 2020 toch live in ontvangst nemen.
Delen per e-mail
Dat gebeurde ook nog eens op de plek waar het hoort: in de Grote Kerk van Harlingen, de stad van schrijver Simon Vestdijk die het personage Anton Wachter bedacht.
Het bijbehorende beeldje en het geldbedrag van 2000 euro kreeg Haverkamp overhandigd door burgemeester Roel Sluiter, voor haar eerste roman De Achtste Dag uit 2019. De burgemeester die al een hele rij prijzen overhandigde, bekende dat De Achtste Dag het boek is dat hem het meeste zal bijblijven.
In rijtje met Arnon en A.F.Th
Haverkamp staat nu in een illuster rijtje van debutanten als A.F.Th. Van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Buwalda en Nina Weijers. Haverkamp is echter de eerste die zowel de belangrijkste Nederlandse als de belangrijkste Belgische debuutprijs voor Nederlandstalige literatuur in de wacht sleepte. Vorig jaar won ze al de Bronzen Uil.
Eigenlijk had de prijs al op 7 november uitgereikt moeten worden, maar vanwege corona was dat drie weken uitgesteld. Er was ook maar een handjevol familie en vrienden present om de plechtigheid te volgen. De meeste geïnteresseerden keken thuis via een livestream.
,,Zo, die is binnen! Bedankt, fantastische mensen van de organisatie, dat jullie vasthielden aan een uitreiking met echte mensen erbij”, zei Haverkamp in haar emotionele dankwoord. ,,Ik ben hier zo geweldig blij mee. In een jaar zonder feestjes, is dit wel een heel bijzonder hoogtepunt.’’
Nieuw boek komt er nu aan
Zij bekende dat zij bij het horen van de nominatie al tot een belangrijk besluit kwam: ,,Ik wist heel zeker dat ik een nieuw boek moest schrijven. Niet zo vlug als Vestdijk, van wie werd gezegd dat hij sneller kon schrijven dan God kon lezen, maar gewoon in mijn eigen tempo.” En: ,,Het is een stimulans: ga door met schrijven!’’
Toen drie weken later bekend werd dat zij ook nog gewonnen had, kon haar geluk helemaal niet meer op. ,,Wat een euforie! En wat een eer. De lijst met eerdere winnaars is indrukwekkend. Van de meesten heb ik een of meerdere boeken gelezen. Frans Kellendonk, de allereerste winnaar in 1977, heb ik pas een paar jaar geleden echt ontdekt. Ik genoot van zijn originele beeldspraak, zijn puntige manier van schrijven. Kellendonk woonde en werkte in Nijmegen, net als ik. Ik zag hem als een voorbeeld.”
Ook in 2022 weer Anton Wachterprijs
Het was om meerdere redenen een bijzondere uitreiking. Het organiserende Centraal Comité 1945 houdt dit jaar op te bestaan en mogelijk was dit de laatste keer dat de Anton Wachterprijs werd uitgereikt. Maar burgemeester Sluiter van Harlingen maakte aan die twijfel een eind: de gemeente zorgt ervoor dat de belangrijke literaire prijs een vervolg krijgt.
Twee keer eerder ging de uitreiking niet zoals gepland. In het jaar 2002 moest die ook al uitgesteld worden vanwege de uitvaart van prins Claus. In 2000 ging het zelfs helemaal niet door omdat de winnende auteur Marek van der Jagt een pseudoniem voor Arnon Grunberg bleek te zijn. En die had al eerder gewonnen, dus was het al helemaal geen debuutroman.
Columns over Job
In Harlingen groeide Simon Vestdijk op en de prijs is vernoemd naar het meest bekende personage uit de cyclus van acht romans die hij tussen 1934 en 1960 schreef. De Friese stad is trots op haar zoon want het grote origineel van het Anton Wachter-beeld staat op een prominente plek.
Annemarie Haverkamp begon als journalist bij De Gelderlander en schrijft inmiddels zestien jaar columns over haar gehandicapte zoon Job in het dagblad. Een gehandicapte zoon speelt ook een belangrijke rol in de roman De Achtste Dag.
Een terminale weduwnaar komt voor een onmogelijk dilemma te staan: wat moet er met zijn zeer hulpbehoevende zoon gebeuren na zijn eigen overlijden? ,,Zou die niet tegelijk met jezelf moeten sterven?’’, volgens Haverkamp in haar speech zaterdag. ‘Een indringend menselijk verhaal’, aldus de jury.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUMrouwspecialist
‘Leef elke dag met de dood voor ogen, ga ’s avonds niet slapen met ruzie’
Annemarie Haverkamp praatte in deze krant bijna twee jaar lang wekelijks met iemand over de laatste levensfase (‘Ik heb geleefd’). Ze bleef zitten met een aantal prangende vragen. In een korte vervolgserie spreekt ze deskundigen over de dood. In de laatste aflevering vertelt rouwspecialist Manu Keirse hoe om te gaan met verlies en verdriet. -
AUTOTEST
Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Meer kritiek op bomenkap voor fietspad door oud bos
NIJMEGEN - Bomenkap in het stuk bos aan de Oude Graafseweg in Nijmegen om een fietspad aan te leggen, de SP ziet het liever niet gebeuren. De partij vraagt de gemeente te kijken naar alternatieve oplossingen om het bos te kunnen sparen. GroenLinks deelt de zorgen.
-
PREMIUM
Ganzenmoeder Yvonne wordt ganzenoma: ‘Maar waar moet het gezin heen?’
NIJMEGEN - Ze staat ook wel bekend als de Nijmeegse ‘ganzenmoeder’. Het ziet ernaar uit dat Yvonne van Dreumel (51) straks ‘oma’ is. Haar gans Teun legde (tot nu toe) al vijf eieren. Het kunnen er nog meer worden. Alleen: waar moet het gezin heen? -
Weer een streep door Dag van Lindenholt
NIJMEGEN - De Dag van Lindenholt die dit jaar zou plaatsvinden op 20 juni gaat niet door. Door de lockdown kon de editie van 2020 ook al niet doorgaan. De organisatie verwacht niet dat de coronacrisis in juni al voorbij is, dus is er nu al een streep gezet door de komende editie. -
PREMIUM
‘Toetsen op school, is dat niet vreemd tijdens deze lockdown?’
NIJMEGEN - Dat eindexamenleerlingen lessen en schoolexamens fysiek op school hebben, snapt Binette Mack nog wel. Maar dat ook leerlingen in het zogeheten ‘voorexamenjaar’ - 3 mavo, 4 havo en 5 vwo - de toetsweek op school hebben? ,,Is dat niet vreemd tijdens deze lockdown?”
In samenwerking met indebuurt Nijmegen