Volledig scherm
Bart de Groot in 'zijn' Persings kerkje. Archieffoto Bert Beelen © Bert Beelen

Bart de Groot heeft zijn Persings kerkje los moeten laten

BLARICUM - In een ziekenhuis in Blaricum is Bart de Groot, oprichter en al 25 jaar voorzitter van de Stichting het Persings Kerkje, overleden aan hartfalen. De Groot was al enkele maanden ziek. In de regio Nijmegen is hij ook bekend als de manager van de Mississippi Queen, de radarboot (partyschip) die van 1987 tot 1999 Nijmegen als thuishaven had.

De Groot kwam oorspronkelijk uit Laren. Via zijn werk op de Mississippi Queen belandde hij in Nijmegen. Toen hij op een dag in deze krant las dat de gemeente (toen nog Ubbergen)  het leegstaande kerkje van Persingen aan een bedrijf wilde verhuren, trok hij toenmalig burgemeester Schneemann aan de jas: 'Daar kunnen we toch iets veel mooiers mee?'

Zijn liefde voor het kerkje vond onder meer zijn oorsprong in de verkennerij. De Groot was zelf zeeverkenner geweest en vervulde ook bestuursfuncties binnen de verkennerij in Nederland. Het Persings Kerkje werd na de Tweede Wereldoorlog gehuurd door de katholieke verkennerij die de broodnodige restauratie begin jaren vijftig bekostigde met de opbrengst van de actie Heitje voor een Karweitje.

Onder het voorzitterschap van De Groot werd het kerkje - thans vooral gebruikt voor exposities en huwelijken -  verschillende keren gerestaureerd en verfraaid. Bart de Groot bleef ook toen hij ruim tien jaar geleden weer terugverhuisde naar zijn geboortestreek voorzitter van het Persings Kerkje. Hij had de verre reis vanuit het westen des lands er graag voor over.

Bart de Groot wordt gekenschetst als een 'geestige, creatieve man, die anderen mee wist te krijgen'. Hij laat een vrouw, drie kinderen en vier kleinkinderen achter. Komende vrijdag is de uitvaart om 11 uur in de Johanneskerk in Laren. Bart de Groot is 74 geworden. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen