Volledig scherm
Stockfoto basisschool. © Thinkstock

Basisschoolleraren dreigen met grootste staking ooit

ARNHEM/DEN HAAG - Een week lang de scholen dicht, de grootste onderwijsstaking ooit. Daarmee dreigen actievoerende leraren in het basisonderwijs, die strijden voor een hoger salaris en lagere werkdruk. 

,,De actiebereidheid is groter dan ooit tevoren”, zegt Jan van de Ven, leraar in Overloon en woordvoerder van actiecomité PO in Actie. ,,Als onze noodkreet niet wordt gehoord, er in het regeerakkoord geen extra geld komt voor de basisscholen, gaat de boel echt plat. Vermoedelijk in september, en dan niet in een week die fijn aansluit op de vakantie.”

'Glashelder signaal'

Bij PO in Actie, mede ontstaan op initiatief van Arnhemse leraren,  hebben zich sinds begin maart ruim 36.000 juffen en meesters uit heel Nederland aangesloten. Uit een deze week gehouden peiling, waaraan tot nu tot zo’n 7.000 leraren deelnamen, blijkt dat 97 procent bereid is te staken. ,,Een teken aan de wand, een glashelder signaal: de urgentie die wordt gevoeld over de jarenlange afbraak en het achterstallige onderhoud in het primair onderwijs is enorm. Het kan zo niet verder. De klassen zijn te groot, veel leraren kampen met een burn out, het lerarentekort loopt snel op, de administratieve last is hoog en ons salaris ligt 20 procent lager dan in het voortgezet onderwijs.”

Quote

Als onze noodkreet niet wordt gehoord, gaat de boel echt plat.

Jan van de Ven namens PO in Actie
Volledig scherm
Het pamflet met handtekeningen. © PO in Actie.

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) peilde deze week per mail de stakingsbereidheid onder haar 82.000 leden, van wie een flink deel zich heeft aangesloten bij PO in Actie. ,,Ook wij constateren een zeer grote actiebereidheid’’, zegt woordvoerder Thijs den Otter. ,,Van de ruim 5.000 respondenten, is 91 procent bereid actie te voeren als er geen extra geld komt voor hogere salarissen en lagere werkdruk. In het basisonderwijs zelfs 94 procent en daarvan spreekt 73 procent de voorkeur uit voor een staking.’’

Voor de goede orde: het gaat in de AOb-enquête vooralsnog om een eendaagse staking. Een staking van een week noemt de bond ‘een optie’, maar 'zo ver zijn we nog niet'.

Manifest

Samen met andere onderwijsbonden én koepelorganisatie PO Raad ondertekenden de AOb onlangs het manifest van PO in Actie, getiteld ‘Vijf voor twaalf, primair onderwijs verdient beter’. Daarin spreken alle betrokken organisaties af om samen de handschoen op te nemen in hun strijd voor een hoger lerarensalaris en een lagere werkdruk. Volgende week hopen ze dat manifest aan te bieden aan de Tweede Kamer.

Ouders

Den Otter (AOb): ,,Wij rekenen ook op het begrip en de steun van ouders. De huidige problemen gaan uiteindelijk ten kosten van de kwaliteit van het onderwijs.” Van de Ven (PO in Actie): ,,Nu al worden steeds vaker klassen naar huis gestuurd omdat er geen vervanger is bij ziekte. Nu al zijn er klassen met 38 leerlingen, zonder extra hulp.”

Twee miljard

Het actiecomité denkt dat er zo’n twee miljard nodig is om de salarissen van meesters en juffen gelijk te trekken met die in het voortgezet onderwijs; nog eens een half tot heel miljard moet gaan naar maatregelen om de werkdruk te verlagen. Zelfs ‘onderwijspartij’ D66 heeft tot nu toe geen harde toezeggingen gedaan.

Volledig scherm
De poster van PO in actie. © Richard Gesell
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen