Volledig scherm
Swie Tjiang Tan en Daniëlle Beerenfenger gaan samen naar de finish van de Zevenheuvelenloop. © Erwin Spek / Pro Shots

Beerenfenger rent met beperking en buddy Zevenheuvelenloop

NIJMEGEN - Een put, een bruggetje, een kuil in de weg. „50 meter, 30, 20, 10, nú.” Met korte, gerichte aanwijzingen leidt buddy Swie Tjiang Tan zijn loopmaatje Daniëlle Beerenfenger over de weg. Ze zijn verbonden met een rood lintje. „Zo een die je kent van gymles”, verduidelijkt Beerenfenger. „Zo kan Tjiang snel ingrijpen als het nodig is.’’

Dit is de tactiek die het duo toepast op alle hardloopparcoursen die ze in Nederland aandoen.

Buddy
De loopster uit Zoeterwoude (38) kan tijdens wedstrijden niet zonder Tan (60). Zo ook tijdens de Zevenheuvelenloop. Haar linkeroog is zo goed als blind, rechts kijkt ze door een ‘dichtgeknepen vuist’, zoals ze het zelf noemt. „Maar dan nog met een plakbandje aan het einde.” Het gevolg van retinitis pigmentosa, een progressieve oogziekte. Beerenfenger ontdekte het acht jaar geleden. „Nog twee jaar en dan gaat het licht helemaal uit. Bij het blindeninstituut heb ik leren omgaan met de handicap: koken, een pc bedienen. Dat het geleidelijk gaat, maakt het niet makkelijk. Lopen is dan een uitlaatklep.”

Hardlopen
Beerenfenger ontdekte de sport twee jaar geleden, toen de Leiden Road Runners Club een samenwerking begon met de Stichting Running Blind. Sinds mei vorig jaar zijn zij en Tan onafscheidelijk tijdens trainingen en wedstrijden. De Voorschotenaar geniet ervan Beerenfenger te begeleiden. „Daar krijg ik zó’n energie van. Ik heb veel bewondering voor visueel beperkten die het aandurven hard te lopen.”

Verantwoordelijk
Tan is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid. „Als je niet oplet, kun je zo vallen. Gelukkig is dat nog niet gebeurd.” Beerenfenger legt haar lot gerust in zijn handen. „Dat vertrouwen moet je hebben. We hebben afgesproken dat ik alleen naar hem luister. Om je heen roepen mensen ook wel eens ‘put’ of ‘stoepje’. Dat geldt dan niet voor mij. Moet ik niet op reageren.” Hoewel dit jaar een recordaantal van 35.000 deelnemers aan de start staat, prijzen Beerenfenger en Tan de toegankelijkheid van de van de Zevenheuvelenloop. „Door de zandloperstart is het begin gedoseerd.” zegt Tan.

Aanwijzingen
Tan is tijdens de race continu aan het seinen. „Over 50 meter naar links, een verkeersdrempel over 5 meter… 2… nú. Soms stopt er iemand plotseling voor je, dan trek ik het lint naar rechts. Dat gaat sneller dan roepen. Lopen we over een lange vlakke weg, dan is er soms tijd te zeggen dat er aan de linkerkant paarden in de wei staan.” Tan is logischerwijs de snellere van de twee. „Als buddy moet je iets verder zijn. Als zij wil versnellen, moet je mee kunnen. Aan haar ademhaling hoor ik vaak al of het lekker loopt of niet.”

  1. Politie pissig op student die ROC met nepwapen op stelten zette
    PREMIUM
    video

    Politie pissig op student die ROC met nepwapen op stelten zette

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen