Bewoners gasloze woningen Meijhorst in de kou: ‘We voelen ons proefkonijnen’
Huurders van de gasloze woningen in Meijhorst zitten naar eigen zeggen al dagenlang in de kou en krijgen de thermostaat soms niet hoger dan 18 graden. Extra kachels en handdoeken voor de kozijnen moeten de vorst buiten de deur houden.
Delen per e-mail
Voor Tamara Hermens, alleenstaande moeder van drie kinderen, is het duidelijk: als ze wist hoeveel ellende ze zou krijgen, was ze nooit verhuisd naar die nul-op-de meter-woning. ,,Van buiten ziet alles er super gelikt uit, maar binnen is het een heel ander verhaal. De tocht komt overal doorheen, we hebben nog geen half uur warm water per etmaal en de thermostaat moet letterlijk dag en nacht aan om de woning nog een beetje op temperatuur te krijgen. Dat laatste kost me op jaarbasis honderden euro’s extra.”
Welkom in de Meijhorst, waar in 2018 een start werd gemaakt met een ambitieus project om 138 jarenzeventig-woningen volledig te verduurzamen. Nul op de meter, luidde de doelstelling: goede isolatie, een warmtepomp en duurzame energie zouden het gebruik van gas volledig overbodig maken.
Eerst kinderziektes, nu pas echt mis
Vanaf dag 1 gaat de grootschalige renovatie gepaard met kinderziektes. Maar nu, met de huidige vrieskou, is het volgens bewoners pas echt mis. Bij een enkeling stokt de thermostaat bij 18 graden, bij anderen komt de temperatuur niet hoger dan 19 graden. Zelfs als ze de thermostaat helemaal opendraaien. En dat is alleen de woonkamer: andere ruimtes zijn nog kouder.
We voelen ons proefkonijnen in deze huizen
,,Het is behelpen”, zegt ook Leon Scanlon, die een paar deuren verderop woont. ,,Om de kou tegen te gaan hebben we handdoeken aan de binnenkant van de deuren gelegd; die zijn vastgevroren aan de dorpel. We voelen ons proefkonijnen in deze huizen.”
Draagvlak
De woningen zijn van woningcorporatie Portaal. Een woordvoerder zegt dat contact wordt gelegd met bewoners die last hebben van de kou: ,,Uiteraard willen we de problemen oplossen. Het is niet zo dat alle bewoners er last van hebben, dus het is moeilijk om in algemene zin er iets over te zeggen. Wat we bijvoorbeeld wel zien, is dat mensen die een raam of deur open hebben gehad, de ruimte lastig weer op temperatuur krijgen. Daar gaat tijd overheen.”
Een groot deel van de Nijmeegse gemeenteraad wil ondertussen opheldering van het college van B en W. Onder meer de SP, VVD, PvdA, VoorNijmegen.Nu en de Stadspartij hebben vragen gesteld aan het college. Jasper Konijnenbelt van de PvdA vreest dat het draagvlak voor gasloze woningen in Nijmegen op deze manier afbrokkelt: ,,Terwijl we allemaal weten dat we die kant op moeten. Dat er nu mensen in de kou zitten: dat is precies hoe het niet moet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie auto's botsen op elkaar in Lent; file op N325
LENT - Drie auto's zijn zaterdagmiddag op elkaar gebotst aan de Prins Mauritssingel in Lent. Ambulancepersoneel heeft een aantal inzittenden nagekeken, maar niemand bleek gewond te zijn geraakt. -
PREMIUM
Coronatest op Millingse school: een muur van gymmatten voor de privacy
MILLINGEN - Voor het eerst reed het mobiele testteam van de GGD deze de regio Rijk van Nijmegen in. In het gymzaaltje van de Sint Martinusschool werden twee complete teststraten ingericht, waar tientallen leerlingen zich lieten testen. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Hormonen geven aan transgenderkinderen is omstreden, maar: ‘Het is kiezen uit twee kwaden’
Nijmegen heeft sinds het voorjaar van 2020 een ‘transgendercentrum’. Kinderen die voelen dat zij niet het juiste geslacht hebben, kunnen er terecht. Zij krijgen psychologische hulp, puberteitsremmers of hormoonbehandelingen om hun lichaam van geslacht te laten veranderen. De behandeling is relatief nieuw, wordt door sommigen ‘experimenteel’ genoemd en is in Groot- Brittannië inmiddels verboden. -
PREMIUM
Expositie over De Pest bijna klaar in gesloten Museum Het Valkhof, maar voor wie?
NIJMEGEN - Jaren gewerkt aan een tentoonstelling over De Pest, de meest legendarische infectieziekte die de mensheid teisterde. De wereldwijde uitbraak van het coronavirus geeft het thema bovendien een actuele betekenis. Maar nu dreigt dezelfde pandemie ervoor te zorgen dat de expositie niet bezocht kan worden. Dat lot hangt Museum Het Valkhof in Nijmegen boven het hoofd.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Motorrijder komt ten val en slaat daarna op de vlucht in Nijmegen
NIJMEGEN - Een motorrijder is vrijdagavond op de Hatertsebrug in Nijmegen ten val gekomen en tegen de vangrail tot stilstand gekomen. Daarna is de motor in brand gevlogen en is de bestuurder op de vlucht geslagen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen