Archieffoto van winteropvang in De Hulsen. foto Erik van 't Hullenaar
Volledig scherm
Archieffoto van winteropvang in De Hulsen. foto Erik van 't Hullenaar © Erik van 't Hullenaar

Bewoners nachtopvang De Hulsen vijf dagen zonder warm water: ‘We wachten op nieuwbouw’

NIJMEGEN - Tientallen bewoners van nachtopvang IrisZorg De Hulsen in Nijmegen hebben in de afgelopen week vijf dagen zonder warm water gezeten. De oorzaak was een lek in het sterk verouderde gebouw aan de Nieuwe Dukenburgseweg.

Bewoners klagen over de lange tijd die het duurde voor het probleem werd opgelost. ,,Iedere dag werd gezegd dat het probleem de volgende dag zou zijn verholpen, maar dat gebeurde niet. Het werd steeds uitgesteld”, zegt een van hen die uit angst voor sancties voor praten met de pers niet met naam genoemd wil worden. 

Leefbaar

Regiomanager Ingrid Hendriks van IrisZorg vindt dat het ‘ontzettend vervelend’ is dat het water is uitgevallen en wijt het probleem aan de staat van het pand. ,,We doen ons best om het pand leefbaar en veilig te houden, maar dit is niet een voorziening waarin je graag zorg verleent.”

In De Hulsen wonen daklozen die meestal met meerdere problematieken kampen, zoals verslaving, psychische ziektes of lichamelijke problemen. Het pand dateert uit 1969 en is sterk verouderd. Niet alleen leven de bewoners op kleine kamers zonder eigen sanitair of keuken, het pand vertoont ook veel mankementen.

Er waren in de afgelopen maanden bijvoorbeeld problemen met een leiding waardoor er drek uit het riool de gang op stroomde en onlangs werd er een dode muis in het pand gevonden. Bewoners zeggen dat wc's vaak verstopt zitten. Hendriks: ,,Er is geregeld wel iets waar we op in moeten springen.”

Nieuwbouw

Ze hoopt dat de problemen eind van het jaar de wereld uit zijn. ,,We wachten op nieuwbouw. Zodra die kan beginnen, gaan we zo snel mogelijk het huidige pand uit.” De nieuwbouw moet op de huidige locatie komen. Waar de bewoners gedurende de bouw kunnen wonen, is nog niet besloten. ,,Er zijn verschillende opties.” De regiomanager wil niet zeggen over welke locaties wordt nagedacht. Ze verwacht in mei meer duidelijkheid.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen