Volledig scherm
Terrasstad Nijmegen. © Bert Beelen

Bewoners Nijmegen-centrum: Stop met horecaterrassen in achtertuinen

NIJMEGEN - Er moet een stop komen op horecaterrassen aan de achterzijde, die grenzen aan privé-tuinen. Dat pleidooi heeft centrumbewoonster Lucy Holl deze week gehouden op het stadhuis. Volgens haar is die achtertuin juist de plek waar bewoners rust kunnen vinden. 

Vaak gaat het ook nog eens een keer om tuinen die omgeven zijn door alleen maar muren. ,,In zo'n afgesloten geheel kaatst het geluid alle kanten op.” 

Het thema is ook al besproken in het Binnenstadoverleg, waar de bewoners in vertegenwoordigd zijn. Holl:  ,,We hebben ook regelmatig contact met de mensen in de horeca.”

Fika

Directe aanleiding voor de noodkreet is de vergunningaanvraag van lunchzaak Fika aan de Van Broekhuysenstraat. De uitbater wil ook in de achtertuin een terras gaan gebruiken, maar dat zien Holl en veel andere omwonenden niet zitten. 

Bij onder meer De Fabriek aan de Van Welderenstraat en Borboleta aan de Lange Hezelstraat zijn recent terrassen gerealiseerd in de achtertuin. 

‘Wij houden van ruis en reuring’

Lucy Holl wil benadrukken dat de meeste bewoners van het centrum vooral genieten van de levendigheid en de hoeveelheid terrassen in het stadscentrum. Zelf woont ze in de buurt van Klein Mariënburg, in de volksmond  bekend als het Faberplein. 

,,Wij houden van ruis en reuring, we wonen hier fijn en gaan niet weg. En we zijn tolerant. Oké, als we ‘s nachts willen slapen en de muziek en het geschreeuw galmen na enen nóg over het plein, willen we nog wel eens de politie bellen.”

Maar aan de achterzijde is het een ander verhaal, volgens Holl en haar medestanders. ,,Daar willen we ons terugtrekken, dat zijn onze veilige havens. Aan de andere kant van onze tuinmuren willen we geen terraskabaal, geen horeca. Af en toe een feestje bij de buren is prima, maar niet een constante stroom luid pratende mensen de hele dag door, zeven dagen per week.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen