Volledig scherm
Veel belangstelling voor de geheimen van Operatie Market Garden © Joop Verstraaten

Bijeenkomst geeft geheimen van operatie Market Garden prijs

GROESBEEK – De herdenkingsweek is in Berg en Dal zaterdagavond gestart met een leerzame avond over de Geheimen van Market Garden in recreatieboerderij Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. 

José Voss – Müskens wilde graag meer weten over de geschiedenis van haar geboortegrond en vroeg zich al van kinds af wat al die mannen met scheppen op het akkerland aan het zoeken waren. Na de bezoeken van Bert Eikelenboom van Liberation Tour werd besloten een avond te organiseren waar die en overige vragen beantwoord zouden worden en de geheimen van de Operatie Market Garden onthuld zouden worden. 

Naam terug

Vier sprekers hebben de in totaal 80 bezoekers meegenomen in de historie waarbij de Amerikaanse bijdrage van Operatie Market Garden in en rond Nijmegen door Bert Eikelenboom, de missers van Montgomery door Gert jan Vuyk, het zoeken naar vermiste soldaten door Roel dekkers en op welke wijze de onbekende soldaten hun naam terug krijgen werd door Marco Cillessen toegelicht. 

De uitleg van Bert Eikelenboom ging in op de acties van de 82ste Airborne Divisie onder leiding van Generaal Gavin die na dagen van bikkelharde strijd in en rond Nijmegen haar doel wist te halen. Gert Jan Vuyk was er zeker van dat Montgomery met regelmaat belangrijke berichten van de informatiedienst negeerde. 

Passie

Ook zijn onderschatting van de Duitse weerbaarheid tijdens de start van Market Garden kwam duidelijk aan het licht. Het zoeken naar vermiste soldaten is al jaren een grote passie voor Roel Dekkers. Hij wist de aanwezigen te boeien over zijn werkwijze om de geheimen aan de grond te ontfutselen rekening houdende met de wet – en regelgeving. 

Als laatste sprak Marco Cillissen die nationaal en internationaal betrokken is bij de identificatie van soldaten die geen naam meer hebben. Dit kunnen soldaten zijn die in een slagveld gevonden worden, maar ook soldaten die op de grafsteen onbekend hebben staan. Marco ziet een duidelijke verschuiving van ‘ Veld naar Ereveld ‘. 

Dit is mogelijk doordat er bij onderbouwde onderzoeken , DNA van de reeds begraven soldaten afgenomen kan worden. Gezien het succes van deze boeiende avond staat er voor het volgend jaar ongetwijfeld een vervolg gepland.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen