Volledig scherm
© RICARDO SMIT

Binnenvaart juicht: eindelijk weer ‘water zat’ op Waal en IJssel

NIJMEGEN - Binnenvaartschippers halen opgelucht adem, nu de verwachte golf van water uit Duitsland de Nederlandse rivieren heeft bereikt. Na maandenlange droogte en lage waterstanden, kunnen schepen eindelijk weer volledig beladen worden, en is het risico op vastlopen aanzienlijk geslonken.

 ,,Dit geeft zeker wat lucht”, zegt Marleen Buitendijk namens Schuttevaer, de branchevereniging voor de binnenvaart. ,,We zien dat de aanvoer uit Duitsland alweer een beetje stilvalt, maar we zijn blij met het water dat nu onze kant op is gekomen. De ergste problematiek is voorbij, en alle crisismaatregelen bij bijvoorbeeld Rijkswaterstaat zijn van de baan.

Begin deze week bleek dat het einde van de lage waterstanden in zicht was. Veel schippers liepen daarop te hard van stapel. Woensdag kwamen zeker zeven binnenvaartschepen in de problemen op de Waal en de Nederrijn, omdat ze te zwaar beladen waren. ,,De schippers werden overmoedig”, zegt Buitendijk. ,,Natuurlijk was er een golf water onderweg, maar het duurde even voordat dat in Nederland was.”

Zat water

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde eerder deze week dat de binnenvaart in het derde kwartaal van dit jaar 10 procent minder goederen heeft vervoerd dan de drie maanden daarvoor. ,,Dat vind ik niet eens zo slecht”, zegt de Schuttevaer-medewerker. ,,Dat betekent dat wij als sector onze uiterste best hebben gedaan om de klant te blijven bedienen.”

Schippers profiteerden ondertussen flink van de lage waterstand: uit dezelfde CBS-cijfers blijkt dat de omzet in het derde kwartaal met 18 procent is toegenomen. Dat komt door de hogere omloopsnelheid, legt Buitendijk uit; voor dezelfde hoeveelheid vracht moest een schip vaker varen. Toch overheerst de opluchting: ,,Eindelijk is het weer back to normal, en is er zat water op Waal en IJssel.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen