Bodemonderzoek bij aquaduct Berg en Dal van de baan

BERG EN DAL - Berg en Dal mag dan wel pronken met een Romeinse aquaduct dat water vanaf de Watermeerwijk naar de legerplaats op de Kopsehof in Nijmegen voerde: de bewijsvoering dat  deze 'waterleiding' inderdaad door legionairs werd aangelegd, is dun.

Te dun om in aanmerking te komen voor een plaatsje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zoals de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en het Rijk in 2010 afspraken. Zij willen de Romeinse Limes voor een plekje op deze lijst aanmelden. Daarvoor moet je wel met een doortimmerd plan komen. 

Maar 'het feit dat er alleen aardwerken (aarden wallen, ThM) zijn gevonden en geen aantoonbare resten van het aquaduct maakt het dossier op dit punt niet sterk', zo concludeert de gemeente Berg en Dal nu.

Begin dit jaar stelde de gemeente Berg en Dal 25 mille beschikbaar voor een bodemonderzoek. In de hoop dat er ergens langs het traject van het aquaduct  een Romeinse spade of  iets van dien aard gevonden zou worden. 

Daarop komt de gemeente nu op terug. 'De kans dat er in de bossen van Berg en Dal iets gevonden wordt, is niet groot. Het aquaduct was zeer waarschijnlijk van hout en dat materiaal is vergaan. Als we niks vinden, kan dit een negatief effect op de voordracht hebben. Bovendien zal het koren op de molen zijn van diegenen die zich in het verleden negatief hebben uitgelaten  over de aanwijzing (in 2012, red.) van het aquaduct als archeologisch Rijksmonument.'

Raap

Berg en Dal stelt nu voor om een bureau-onderzoek te laten uitvoeren. Daarvoor wordt het archeologisch onderzoeksbureau Raap aangezocht dat samen met internationaal aquaduct-deskundige Paul Kessener argumenten moet aandragen ten faveure van het aquaduct. 'Onderbouwing vanuit 'indirect bewijs' en vanuit 'vergelijkend onderzoek' vormen gerespecteerde methodes om uitsluitsel te geven', aldus de gemeente.

De kosten van dit onderzoek zullen voor de gemeente Berg en Dal zo'n 8000 euro zijn. Berg en Dal wil hierin optrekken met Nijmegen. De stad moet namelijk de begrenzing van de legerplaats op het Kops Plateau scherper aangeven. Daarvoor zullen 80 boringen op de stuwwal bij de Pompweg in Ubbergen uitgevoerd worden: deels dus op grondgebied van de gemeente Berg en Dal. Ook dat onderzoek kost zo'n acht mille.    

Volledig scherm
Is het aquaduct Tussen Berg en Dal en Nijmegen door de Romeinen gebouwd of niet? Foto Theo Peeters © Theo Peeters
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen