‘Loslaten en zen blijven is het beste’

Suzan Vedder (40) uit Wijchen is kleuterjuf op Montessori Dukenburg, getrouwd en moeder van een zoon van 4.

,,Bij mijn zoon is de rek eruit. In de afgelopen weken kon ik hem nog wel een halfuurtje laten kleuren terwijl ik aan het werk was, maar nu wil hij buitenspelen en fietsen. Hij houdt blaadjes voor mijn scherm als ik aan het videobellen ben met mijn collega’s. ‘Mam, nou niet weer de telefoon’, zegt hij als ik gebeld word.

Ik denk dat meer ouders dit beginnen te krijgen. Mijn oplossing is om flexibel te zijn door ’s middags tijd voor hem vrij te maken en ’s avonds nog even te werken. Loslaten en zen blijven, dat is het beste. En als het thuis een strijd is om kinderen aan het werk te krijgen, dan is het beter om contact op te nemen met de leerkracht, dan om er zelf op te blijven zitten.

Mijn collega’s en ik bellen deze week de ouders van alle leerlingen om te vragen hoe het gaat en of ze nog advies nodig hebben van de leerkracht. Voor iedere leerling is er een apart gesprek, dus wie drie kinderen bij ons op school heeft, wordt drie keer gebeld.

Vanaf volgende week gaan we een nieuwe fase in met de digitale klas. We hebben van vrijwel alle ouders toestemming gekregen om een account voor hun kind aan te maken, zodat ze kunnen inloggen. De leerlingen kunnen daar instructiefilmpjes bekijken die bij het werk in de lespakketjes hoort. 

Ik wil zelf een video opnemen van een prentenboek waarbij ik het boek voorlees en de prenten in beeld zijn. Dat is een heel gestoei, maar op het internet heb ik filmpjes gevonden waarin helder wordt uitgelegd hoe ik zelf een video kan maken. Ik had het nooit gedacht, maar YouTube is nu mijn beste vriend.

Het virus en ik
Volledig scherm
Het virus en ik © DG
Montessorischool Malvert, Suzan Vedder Nijmegen, 16-3-2020 .
Volledig scherm
Montessorischool Malvert, Suzan Vedder Nijmegen, 16-3-2020 . © Gerard Verschooten

We blijven ook lespakketjes bezorgen bij de leerlingen. In die van deze week zitten wat ideeën en opdrachten rond Pasen. Normaal gesproken organiseren we samen met de oudervereniging een paasontbijt op school. Dit jaar kan dat niet, maar volgend jaar hopelijk wel weer.”

VERWIJZING NAAR VORIGE AFLEVERINGEN

Week 1: Geen hand meer geven op school: ‘Het is moeilijk voor ze om daarmee te stoppen’

Week 2: Leerkrachten brengen lespakket en krijgen tekening mee terug

Week 3: ‘Dat wordt even wennen als de scholen weer opengaan’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen