Volledig scherm
PREMIUM
Echoscopieonderzoek in Ethiopië. © Thomas van den Heuvel/Radboudumc


Met slimme echobeelden kun je levens van moeders redden in ontwikkelingslanden

NIJMEGEN - Een echoapparaat dat goedkoop is én uitgerust met software die automatisch alarm slaat bij ‘het zien’ van zwangerschapsrisico’s. Dat is volgens biomedisch technoloog Thomas van den Heuvel van het Nijmeegse Radboudumc een simpele maar effectief toe te passen combinatie om moedersterfte in ontwikkelingslanden tegen te gaan.

Van den Heuvel deed onderzoek, onder meer in Ethiopië, waarmee hij woensdag 9 januari promoveert. Hij wijst erop dat 99 procent van het overlijden van moeders rondom de bevalling plaatsvindt in arme landen. ,,In absolute getallen komt dit overeen met 820 sterfgevallen per dag”, aldus de wetenschapper.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Door een babbeltruc verloor Ans (82) de sieraden van haar man: ‘Gelukkig blijven de herinneringen’
    PREMIUM

    Door een babbeltruc verloor Ans (82) de sieraden van haar man: ‘Gelukkig blijven de herinnerin­gen’

    NIJMEGEN - Ans Giesbers (82) uit Nijmegen is de hele week al van de kaart, vertelt ze. Twee getinte personen ‘van een jaar of twintig’ die zich voordeden als medewerkers van Liander, bestolen haar dinsdagmiddag in haar appartement van kostbare sieraden. Een horloge en twee ringen met diamanten waren, naast foto’s, de laatste tastbare herinneringen die ze had van haar man Henny. Hij overleed 46 jaar geleden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen