Volledig scherm
PREMIUM
Op Heumensoord in Nijmegen werden tot medio 2016 tijdelijk 3000 vluchtelingen opgevangen. © ROBIN UTRECHT

Bruls voelt niks voor verplichte verdeling asielzoekers per regio

De provincie Gelderland is niet te spreken over gemeenten die het af laten weten bij de opvang van asielzoekers. Alle gemeenten zouden een ‘evenredige verantwoordelijkheid’ moeten dragen. Maar de Nijmeegse burgemeester Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, voelt niets voor een verplichte verdeling zoals de provincie die heeft voorgesteld.

Niet alle gemeenten in Gelderland hebben in het verleden meegedaan aan de opvang van asielzoekers en het huisvesten van statushouders. ‘En dat heeft niet altijd bijgedragen aan het gevoel van onderlinge solidariteit’, schreef toenmalig commissaris van de Koning Clemens Cornielje begin dit jaar namens de provincie in een brief aan de veiligheidsregio’s. 

Die veiligheidsregio’s zouden een indeling van de provincie moeten maken, waarbij gemeenten voor een evenredig deel verantwoordelijk worden gemaakt voor de opvang en huisvesting van vluchtelingen en statushouders. De indeling, op basis van inwoneraantallen, is nodig om ‘in de toekomst minder afhankelijk te zijn van de bereidwilligheid van individuele gemeenten’.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen