Volledig scherm
© anp

Buitenlandse sekswerker huurt via Airbnb flatje

Een buitenlandse sekswerker heeft via Airbnb in Nijmegen een flatje gehuurd om vanuit daar te werken. Zonder dit erbij te zeggen. De man is tegen de lamp gelopen, doordat het Prostitutie Controle Team van de politie zijn advertentie op sekssite Kinky.nl niet vertrouwde en een medewerker een seksafspraak liet maken.

De man vloog naar Amsterdam en heeft vanuit een hotel daar online het appartement gehuurd. Het is hier voor hem veiliger werken dan waar hij vandaan komt, vertelde hij de politie.

Een politiewoordvoerder noemt het ‘geen algemeen bekend fenomeen’ dat Airbnb wordt gebruikt voor sekswerk. Volgens Airbnb zijn dit soort activiteiten ‘enorm zeldzaam’. De online woningverhuursite heeft hiervoor ‘een nultolerantie’, verklaart een woordvoerder. Wie wordt betrapt, wordt permanent verbannen van de site.

Maar sekswerkers vertellen een ander verhaal. Niet alleen buitenlandse sekswerkers, ook Nederlandse blijken gebruik te maken van Airbnb. ,,Je moet dit in context zien. Door de sluiting van raampanden, tippelzones en clubs zijn er steeds minder vergunde werkplekken”, zegt sekswerk-deskundige Yvette Luhrs. ,,Een zelfstandig sekswerker kan bijna nergens meer terecht.”

Zzp’ers

,,Je kan de werkplekken weghalen, maar de sekswerkers zijn er nog. En die willen hun werk blijven doen”, reageert een bestuurslid van vereniging van sekswerkers Proud, werknaam Foxxy. Dat is in hotels tegenwoordig lastig. ,,Je mag mét vergunning alleen in een hotel werken als de klant jou geboekt heeft. Je mag niet zelf een kamer huren en de klant daar doen. Want dan is het een werkplek en een hotel heeft geen prostitutiebestemming”, legt Foxxy uit.

Veel vrouwen werken vanuit huis. Het verschilt per gemeente of daarvoor een vergunning is vereist. Vaak wel. En heb je een huurwoning en word je betrapt, dan kan je op straat komen te staan. Dus zoeken sekswerkers andere wegen, waarvan Airbnb er één is.

Wat Proud betreft, zou elke sekswerker gewoon thuis moeten kunnen werken. Foxxy: ,,In elk beroep mogen zzp’ers vanuit huis werken, waarom sekswerkers dan niet?”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen