Volledig scherm
Café De Puik © Stephen Friedrichs

Burgemeester Bruls sluit opnieuw
Nijmeegs café, eigenaar ontkent beschuldigingen

NIJMEGEN - Café Puik aan de Smetiusstraat in Nijmegen is per direct gesloten voor de duur van één jaar. Dat moet op last van burgemeester Hubert Bruls, nadat uit een strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat in het café ‘op grote schaal harddrugs worden verhandeld en gebruikt.’ De eigenaar ontkent dat daarvan sprake was.

Volgens hem is er sprake van uitlokking en zouden de politie en gemeente bewust hebben gezocht naar zaken om hem te benadelen.

Uit het onderzoek zou blijken dat in het café openlijk cocaïne zou worden gesnoven, zonder dat het aanwezige personeel ingreep. Ook vonden agenten in burger op het toilet zogeheten ponypacks, kleine wikkels die worden gebruikt voor de consumptie van harddrugs. Tot slot kregen zij meerdere malen drugs aangeboden van andere gasten in het café, zo is te lezen: ‘niemand keek op dat bezoekers dit soort handelingen verrichten.’ 

Behalve de harddrugs zouden gasten zich ook tegoed doen aan lachgas: ‘meerdere personen zetten ballonnen aan hun mond en inhaleerden’ en ‘één van de cafémedewerksters gaf een gevulde ballon aan een bezoeker.’    

Harde kern NEC

De beschuldigingen zijn overtrokken, zegt een woordvoerster van het café. Volgens haar heeft de noodgedwongen sluiting te maken met de harde kern van voetbalclub NEC, die het café tijdens wedstrijddagen wel eens bezoekt. ,,En dat is tegen het zere been van de gemeente. Ze hebben er alles aan gedaan om ons te pakken, net zoals ze eerder hebben gedaan met café Heideroosje en Goffertzicht (café's waar de harde kern ook kwam en inmiddels zijn gesloten, SF.).”

Quote

Meldingen die wij in goed vertrouwen bij de politie hebben gedaan, worden ons nu als een boemerang tegengewor­pen

Woordvoerster café Puik

Volgens haar zorgde de harde kern nauwelijks voor problemen in de kroeg: ,,Het is een typisch bruin café, een beetje volks. Op een gegeven moment kregen we de vraag van de gemeente om niet meer NEC uit te zenden. Maar dat zagen we niet zitten: waarom zouden we geen voetbal mogen vertonen? We betalen keurig voor een licentie.”

Geweldsincidenten

Volledig scherm
Café Puik © Stephen Friedrichs

Behalve de handel in harddrugs vonden in het café het afgelopen jaar meerdere geweldsincidenten plaats, waarbij regelmatig de politie moest ingrijpen. ,,De Smetiusstraat is geen makkelijke plek voor horecazaken", vervolgt de woordvoerster. ,,Het is een hoek van de stad waar nog wel eens wat wat gebeurt. Juist daarom hebben we altijd korte lijntjes met de politie en gemeente gehouden. Als er iets aan de hand was, belden we meteen de politie. Meldingen die wij in goed vertrouwen bij de politie hebben gedaan, worden ons nu als een boemerang tegengeworpen.” 

De eigenaar van het café heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de sluiting. Met advocaten wordt nu onderzocht of via een voorlopige voorziening bij de rechter de sluiting kan worden teruggedraaid, besluit de woordvoerster: ,,Want zo’n sluiting is een financiële strop. Café Puik is een eenmanszaak, dit gaat verstrekkende gevolgen hebben.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen