Volledig scherm
Burenruzies gaan vaak over herrie. Foto ter illustratie © Getty Images/Cultura RF

Buurtbemiddeling in Berg en Dal en Heumen lost bijna helft van de burenruzies op

GROESBEEK/HEUMEN - Burenruzies ontstaan vooral door geluidsoverlast, veroorzaakt door volwassenen én kinderen. Geluidsoverlast voert dan ook met 28 meldingen de lijst aan van oorzaken waardoor inwoners van de gemeenten Berg en Dal en Heumen elkaar in de haren vliegen. 

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2018 van Buurtbemiddeling in Berg en Dal en Heumen.  Ook hoog scoren meningsverschillen over de tuin danwel grond (13 meldingen), overlast van dieren (14 meldingen) en rommel (8 meldingen). De meeste burenruzies kwamen in 2018 voor in Groesbeek (23), gevolgd door Millingen (13) en Malden (11). Opmerkelijk: uit Nederasselt, Erlecom en Heilig Landstichting kwamen geen meldingen binnen van buren die met elkaar in onmin leven. Natuurlijk komen er meer burenruzies voor: maar de meesten escaleren niet dusdanig dat Buurtbemiddeling eraan te pas moet komen.  

Buurtbemiddeling is in Berg en Dal en Heumen actief sinds 2015. Zestien vrijwillige buurtbemiddelaars proberen burenruzies op te lossen door met de buren op basis van vrijwilligheid om tafel te gaan zitten. In 2018 werd Buurtbemiddeling 70 keer ingeschakeld. Door bewoners zelf, maar ook via de wooncorporaties Oosterpoort en Waardwonen en via de politie. Dat is wat minder dan de 90 keer in 2017, maar daar zaten nog veel ‘oude zaken’ tussen.

Huurder

Driekwart van de meldingen komt uit de gemeente Berg en Dal: de rest uit de gemeente Heumen. Zeventig procent van ruziënde buren is huurder van Oosterpoort danwel Waardwonen: 30 procent woont in een eigen huis. Volgens Karin van der Zwaluw-Goedhart, de coördinator van Buurtbemiddeling, ontstaan burenruzies doorgaans uit onwetendheid en onbegrip voor elkaars situatie. 'Vaak komt het neer op een ander verwachtingspatroon of een incident uit het verleden waar nooit goed over gesproken is’, zo schrijft ze in het jaarverslag. 

In het jaarverslag wordt het niet expliciet gesteld, maar de gemeente Berg en Dal stelt op basis van verschillende gesprekken wel vast dat er een toename van 'diverse soorten problemen’ (met burenruzies als gevolg, ThM) in de wijk en dorpen is waar te nemen. Dat is een gevolg, aldus de gemeente, van het feit dat steeds meer mensen vanuit zorginstanties in de wijk/dorp gehuisvest worden.

Succesvol

Hoe dan ook: Buurtbemiddeling blijkt succesvol in de helft van de ruzies waar ze bijgehaald wordt. Er werden 70 burenruzies aangemeld: in 44 gevallen kwam het daadwerkelijk tot bemiddeling en daarvan werd in 72 procent de kou uit de lucht gehaald. Vijf zaken werden doorverwezen en in 12 gevallen stopte de bemiddeling na een telefoontje, omdat de melder niet in gesprek wilde met de buren.  In 19 gevallen zat Buurtbemiddeling met beide buren om tafel:  in vijf ruzies werd met de partijen apart gesproken.

In Nederland is Buurtbemiddeling inmiddels actief in 288 gemeenten (80 procent). In 2018 werd in 47 gemeenten met Buurtbemiddeling gestart.    

Quote

Vaak is een incident uit het verleden nooit goed uitgespro­ken

Karin van der Zwaluw-Goedhart, Buurtbemiddeling
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen