Volledig scherm
De afsluiting van de Zevenheuvelenweg aan de Groesbeekse kant, bij de Derdebaan. © DG

Checkpoint-Charlie op Zevenheuvelenweg: ‘Kan dit nou niet wat vriendelijker?’

GROESBEEK - Zo ziet het eruit: de afsluiting van de Zevenheuvelenweg aan de kant van Groesbeek, inmiddels ook bekend onder de naam ‘Checkpoint Charlie’.

,,Kan dat nou niet wat vriendelijker?”, zo vraagt de Berg en Dalse wethouder Sylvia Fleuren zich af. ,,Wij streven als gemeente een vriendelijke uitstraling na voor de toeristen en dan wordt deze weg afgesloten met die betonblokken. Lijkt onderhand Checkpoint Charlie wel.”’

De weg wordt door de provincie - die is eigenaar - afgesloten om te voorkomen dat mensen er nu al met hun camper gaan staan. Dat mag alleen donderdag, de Dag van Groesbeek, als het legioen door Groesbeek trekt om via de Zevenheuvelen naar Berg en Dal te gaan.  De Zevenheuvelenweg verandert dan in een soort Alpe d'Huez tijdens de Tour de France. 

Campers

Zondagavond ging de weg - ook aan Berg en Dalse kant, maar daar staan verkeersregelaars - dicht. Woensdagavond vanaf 20.00 uur mogen de campers erop: donderdag om 16.00 uur moeten ze er weer weg zijn. Groesbeekse ondernemers vinden dat de afsluiting wel heel erg lang duurt. Veel toeristen willen graag zelf een keer over de Zevenheuvelenweg rijden, maar dat kun nu niet. 

In het verleden stalden wildkampeerders steeds eerder hun campers in de berm. Vervolgens gingen ze onder de luifel zitten, met de voetjes op de weg waar dan het verkeer met een vaartje van 80 kilometer per uur voorbij raasde. ,,Gevaarlijk", weet ook Fleuren. ,,Maatregelen zijn dan nodig. Maar wel een beetje vriendelijker alsjeblieft. We vragen de provincie daar iedere keer om, maar tot nog toe zonder succes."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeldzame bloedzuigers maken Gelderse Poort blij
    PREMIUM

    Zeldzame bloedzui­gers maken Gelderse Poort blij

    OOIJ - Trappel met lieslaarzen aan in een ondiepe poel in de Gelderse Poort, en voor je het weet zit het rubber vol met bloedzuigers. Geen gewone kleintjes, maar de zeldzame medicinale bloedzuiger, de grootste soort van Nederland die zo'n 15 centimeter lang is. Van de slechts twintig tot dertig plaatsen waar het waterbeestje voorkomt, geldt de Gelderse Poort als een van de populairste stekken. In een van de poeltjes werden in een uur tijd maar liefst 169 bloedzuigers gevonden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen