Volledig scherm

Christus wordt weer koning in Berg en Dal

Vrijdag, 23 februari 2007 - BERG EN DAL - Het Christus Koningbeeld dat vijftig jaar de entree van Berg en Dal markeerde, staat sinds 1982 te verpieteren in een verborgen kloostertuin.

De Berg en Dalse kapper Charles van der Meer heeft ervoor gezorgd dat het karakteristieke beeld dit jaar weer een prominente plek krijgt in het dorp: op het voorplein van de kerk aan de Oude Kleefsebaan.

Als een ware koning stond het Christusbeeld vijftig jaar lang bij de ingang van Berg en Dal. Het beeld was voor de oorlog het eindpunt van een 'jaarlijksche huldetocht der mannen' vanuit Nijmegen. "Een echte sacramentsprocessie", weet deken Ronald Kerssenmakers van Berg en Dal. "De misdienaars moesten dan het hele eind achteruit lopen.".

Het beeld van kunstenaar Everaers was in 1932 het cadeau van de Berg en Dalse bevolking aan de Franse zusters van de Congregatie Filles du Coeur de Jesus die zich rond 1926 in het splinternieuwe Koningsgaardklooster hadden gevestigd. De officiële onthulling op 24 oktober 1932 was het toonbeeld van het Rijke Roomsche Leven in die dagen. Een bedetocht met bisschop Diepen aan het hoofd liep vanaf de St. Augustinuskerk in Nijmegen naar Berg en Dal. 'Een indrukwekkende, onafzienbare stoet van bijna tienduizend mannen uit alle rangen en standen der samenleving trok op naar Koningsgaard', schreef De Gelderlander die dag. Zelfs de paus stuurde een telegram met de apostolische zegen. De KRO-radio zond de plechtigheid uit.

Voor kapper Charles van der Meer, geboren en getogen in Berg en Dal, was het Christus Koningbeeld altijd een deel van het dorp. "Je kwam Berg en Dal binnen en daar was het. Een streng beeld, maar het pakte je meteen."

Al jaren strijdt hij voor de terugkeer van het beeld dat in 1982 plotseling van de Oude Kleefsebaan verdween. Toen maakten de Franse zusters plaats voor de zusters van Mariadal. De Christus in de voortuin moest daarmee plaatsmaken voor Maria. Bij de verhuizing van de Christus ging het ook nog eens helemaal mis. Het beeld viel uit de takels en raakte ernstig beschadigd: de wereldbol en de scepter, precies de belangrijke symbolen voor de Christus als koning van het heelal, braken af. Het gehavende beeld werd vervolgens in de kloostertuin begraven.

Inmiddels wonen er paters Dominicanen in het Berg en Dalse klooster en is ook het Mariabeeld op zijn beurt weer vervangen door een kruisbeeld. De Christus Koning van Everaers staat weliswaar weer bovengronds, maar toch nog vergeten en overwoekerd in de kloostertuin.

Nog even, want ondanks een reeks tegenslagen is kapper Charles er in geslaagd om het beeld aan de vergetelheid te ontrukken. "Eigenlijk wilde ik het weer op de oude locatie terug hebben, maar de paters vonden het beeld niet meer in deze tijd passen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere passende locatie."

De Dominicanen willen het beeld in hun tuin wel afstaan en deken Kerssenmakers ziet het graag op het parkeerterrein van zijn kerk. Nog deze zomer staat het Christus Koningbeeld dan weer op een prominente plaats aan de Oude Kleefsebaan. Net zoals vroeger op een bordes met een gemetselde boog achter zich. Er is een speciaal comité opgericht dat de verhuizing regelt en ook het onderhoud in de daaropvolgende jaren. Een hele reeks van dorp- en streekbewoners heeft toegezegd om mee te helpen met de verhuisoperatie. De één levert een zogenoemde verreiker die het beeld moet gaan vervoeren, een ander metselt, een derde heeft al een bouwtekening gemaakt.

Op 25 november kan Berg en Dal weer het feest van Christus Koning van het Heelal vieren. Het feest werd in 1925 ingesteld door paus Pius XI naar aanleiding van de 1600-jarige viering van het Concilie van Nicaea. "We willen het beeld die dag groots onthullen, net zoals precies 75 jaar geleden. Misschien wel weer met een grote processie."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen