Met onder meer afzetlinten zorgen kraamhouders ervoor dat bezoekers van de Nijmeegse markt voldoende ‘corona-afstand’ van elkaar houden.
Volledig scherm
Met onder meer afzetlinten zorgen kraamhouders ervoor dat bezoekers van de Nijmeegse markt voldoende ‘corona-afstand’ van elkaar houden. © Bert Beelen

CORONABULLETIN #18: politie deelt boetes uit in Gelderse steden en ‘straks juist meer doden door maatregelen’

NIJMEGEN - De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: de strenge coronaregels zouden meer levens kosten dan ze opleveren, het verdriet om Rien en Rina Smits uit Alverna en meer dan twintig boetes uitgedeeld in Arnhem en Nijmegen samen.

Het coronavirus in Nederland op zaterdag 28 maart:

• 9762 vastgestelde besmettingen in Nederland. De werkelijke groep besmette mensen is groter, lang niet iedereen heeft heftige klachten en wordt getest op het virus.

• Aan het virus zijn nu 639 mensen overleden, dat zijn er 93 meer dan gisteren.

• Het nieuwe kluizenaarsbestaan is een proef voor onze relaties. Psychologen voorzien over negen maanden een geboortegolfje én een piek in het aantal echtscheidingen.

• Het coronavirus was al voor carnaval aanwezig in Brabant. Dat blijkt uit een onderzoek onder zorgmedewerkers van ziekenhuizen.

Bijna twintig ‘coronaboetes’ uitgedeeld in Nijmegen

De politie in het Nijmeegse Kronenburgerpark .
Volledig scherm
De politie in het Nijmeegse Kronenburgerpark . © Paul Rapp

In Nijmegen zijn vrijdag achttien boetes uitgedeeld voor het overschrijden van de coronamaatregelen. Zaterdag hebben ordediensten nog niet ingegrepen ondanks het lekkere weer.

Op de zaterdagmarkt en in de diverse parken zijn wel behoorlijke hoeveelheden mensen aanwezig. Zij genieten van het lekkere weer op de eerste weekenddag, maar doen dat op een verantwoorde manier volgens handhavers.

In Arnhem zijn inmiddels vijf boetes uitgeschreven.

Nijmeegse hoogleraar waarschuwt: coronaregels kosten juist levens

Hoogleraar Ira Helsloot.
Volledig scherm
Hoogleraar Ira Helsloot. © Privéfoto

De maatregelen die genomen zijn om het coronavirus te bestrijden, kosten meer levens dan ze opleveren. ,,Alleen zie je niet de doden die erdoor over twee jaar vallen.’’

Dat zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit. Hij is ervan overtuigd dat de huidige coronamaatregelen meer schade aan de volksgezondheid toebrengen dan het aan winst oplevert. ,,De keuzes die nu worden gemaakt, worden gemaakt uit angst voor keuzes die hard zijn.’’

Markt Ede per direct gesloten om corona

De markt in Ede is zaterdagmiddag om 13.00 uur voortijdig gesloten door de gemeente. Door de inrichting van de markt konden bezoekers zich niet houden aan de anderhalve meter afstand die verplicht is als er meer dan twee mensen samen zijn. Dit om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De markt zou normaal gesproken tot 17.00 uur duren.

Guido Weijers over failliet theater in Boxmeer: ‘Ontzettend jammer’

Cabaretier Guido Weijers.
Volledig scherm
Cabaretier Guido Weijers. © ANP

De Weijer in Boxmeer is failliet. Als eerste theater in Nederland dat het vanwege het coronavirus niet redt. Guido Weijers, Leon van der Zanden, Loes Wijnhoven van Clean Pete en Wim Daniëls zijn ontzet. Het theater huilt.

,,Dit is echt ontzettend jammer”, zegt de uit Boxmeer afkomstige cabaretier Guido Weijers. ,,Dit is het theater waar ik in 1997 ben begonnen. Zelf voor het eerst een zaaltje huurde. En ik heb er mijn laatste Masterclass Geluk gehad. Buiten in het openluchttheater.” 

Flink meer besmettingen in Berg en Dal, West Betuwe en Ede

De opmars van het coronavirus gaat onverminderd door. In het verspreidingsgebied van De Gelderlander vooral in het zuidelijke deel en het westen. In het oosten van de Achterhoek is er nauwelijks sprake van groei. 

In Berg en Dal liep het aantal besmettingen op met 9 personen tot 53. Berg en Dal wordt relatief zwaar geraakt zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Ook in de gemeente West Betuwe (plus 10) en Ede (plus 9) schiet het aantal besmettingen omhoog. 

* Aantal coronabesmettingen volgens het RIVM per gemeente in deze regio, sinds 3 maart. Beter zien? Klik hier voor de desktopversie

Arnhemse mantelzorgers bereiken eigen grenzen

Paulien Lunter, praktijkverpleegkundige.
Volledig scherm
Paulien Lunter, praktijkverpleegkundige. © Erik van ’t Hullenaar

Mantelzorgers raken massaal overbelast nu dementerende ouderen het huis niet meer uitgaan. In verband met het coronavirus zijn dagbestedingslocaties gesloten.

Praktijkverpleegkundige Paulien Lunter uit Arnhem wordt overspoeld met telefoontjes van mensen die de volledige zorg voor hun naaste niet aankunnen. ,,Als dit tot 1 juni zo blijft wordt het heel heftig.” 

Zo bestrijden kinderen het coronamonster

Volledig scherm
© Korneel Jeuken

Veel jonge kinderen maar ook enkele lezers op leeftijd haalden de voorbeeldtekening van tekenaar Korneel Jeuken via hun computer binnen en gingen aan de slag.

Zij maakten fraaie tekeningen waarin ze laten zien hoe we het coronamonster het best te lijf kunnen gaan. Bekijk hier welke kunstwerkjes er binnenkwamen bij De Gelderlander.

Geliefd koppel uit Alverna overlijdt aan coronavirus

Rina en Rien Smits.
Volledig scherm
Rina en Rien Smits. © Eigen foto.

Binnen een etmaal stierven Rien en Rina Smits aan de gevolgen van het coronavirus. Het echtpaar was zeer gezien in het kleine Alverna, waar generaties jongens en (vooral) meisjes bij juf Rina in de klas zaten.

Ook in Alverna zitten veel mensen binnen, maar het nieuws van het overlijden van Rina (80) en Rien Smits (81) gaat met de snelheid van het licht door het dorp. In de gemeenschap van amper 2500 zielen, strak tegen het grotere Wijchen aan geplakt, kennen de meeste mensen elkaar. 

Bekijk hieronder onze video’s die in het kader van het coronavirus zijn gemaakt en blijf non-stop op de hoogte met ons liveblog.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen