Volledig scherm
Kalorama in Beek © DG

Crisis tussen ondernemingsraad en bestuur Kalorama duurt voort

BEEK - Ondanks een dringend verzoek van de rechter, zijn ondernemingsraad (or) en Kalorama-bestuur elkaar niet tegengekomen in een gesprek. Daarmee duurt een al jaren durende diepe crisis voort. 

In ieder geval tot 22 januari, want dan doet de rechter uitspraak in een kort geding dat Kaloramabestuurder Fieke van Deutekom aanspande tegen de ondernemingsraad.

Onbespreekbaar

Quote

Een kop koffie zou al prima zijn, maar de or wil niet

Johan Zwemmer, advocaat bestuur Kalorama

De Kalorama-eis is even simpel als voor de ondernemingsraad onbespreekbaar: personeelslid Wim van Boerdonk moet een plek krijgen in de ondernemingsraad, waar nog enkele plaatsen vacant zijn. Van Boerdonk was, als interim-bestuurder, de voorganger van de in 2016 aangetreden Van Deutekom. De or ‘maakte van zijn beleidsvrijheid gebruik’ om Van Boerdonk te weigeren. Vanwege bezwaren vanuit het personeel - dat volgens de or uit angst voor represailles anoniem wil blijven - en omdat zijn ‘kiesgroep’ al vertegenwoordigd zou zijn.

In maart van het vorig jaar werden bij Kalorama or-verkiezingen gehouden. Vier oude leden werden herkozen, zeven nieuwe traden aan. Er bleven ook nog wat plaatsen open. Voor een daarvan meldde zich Van Boerdonk. 

Wat in de twist tussen bestuur en or ook speelde was de al jaren troebele verhouding tussen beide partijen. Dat bleek ook nog eens tijdens de zitting toen het, tijdens een schorsing op verzoek van de rechter, niet met tot een gesprek kwam. 

Kop Koffie

Ook na de zitting is het zo ver niet meer gekomen. Rechter Piet Wiegman drong daar wel op aan. Ook omdat, naar zijn zeggen, zelfs met een uitspraak de problemen tussen beide partijen niet opgelost zouden zijn. Volgens Kalorama-advocaat Johan Zwemmer lag dat niet aan het bestuur. ,,Mevrouw Van Deutekom heeft direct na de zitting in een interne mededeling op Kalorama de bereidheid uitgesproken om in gesprek te gaan. Een kop koffie was wat haar betreft al prima. De or wil echter eerst de nu gevolgde procedure afwachten.”

Bereid

Cor Heesmans is als bestuurssecretaris woordvoerder van het Kalorama-bestuur. Ook hij benadrukt dat er aan de kant van het bestuur alle bereidheid is om in gesprek te gaan. ,,Dat hebben we een paar dagen geleden nog eens gevraagd’’ Het is er niet van gekomen. ,,Wij zijn bereid het gesprek aan te gaan, de or niet.”

Ans Jacobs, voorzitter van de ondernemingsraad wil niet reageren op vragen over de kwestie.  Advocaat Steven Jellinghaus laat namens de ondernemingsraad weten ‘de zaak niet in de media te willen uitvechten'.  Hij voegt daar wel aan toe: ‘Feit is dat de directie direct na de zitting uitlatingen heeft gedaan richting de organisatie (middels een interne mededeling aan het personeel RP.) die ertoe leiden dat nader overleg op dit moment geen zin heeft.’’

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen