Volledig scherm
Hoogwater evacuatie Millingerwaard 1995 Michaëla Kaaij en Cyril Schouten © Nederlandse Reddingsbrigade

Cyril was pas anderhalve week oud toen hij werd geëvacueerd uit Millingen

25 jaar na het hoogwaterAnderhalve week voor de piek van het hoogwater in 1995 beviel Michaëla Kaaij uit Millingen aan de Rijn van haar zoon Cyril Schouten. Toen de bewoners van de Ooijpolder te horen kregen dat ze moesten evacueren, was de woning van Kaaij in de Millingerwaard inmiddels omgeven door water.

In een boot van de Nederlandse Reddingsbrigade werden moeder en kind naar veiliger gebied gebracht.

,,We waren gewend aan hoogwater”, vertelt Kaaij. ,,Dit keer moest mijn man Herman alleen alle huisraad naar boven sjouwen.”

Heel Nederland kon zien hoe Kaaij, haar inmiddels overleden man Herman Schouten en de piepjonge baby Cyril in veiligheid werden gebracht. 

,,We voeren naar Nijmegen op die reddingsboot en werden heel gastvrij ontvangen door Anton Wigman van bunkerschip Neptun. Die had nog een appartementje vrij aan boord. Er was zelfs een campingbedje voor Cyril, waar hun dochter een paar maanden daarvoor nog in gelegen had.

Toen we eenmaal gesetteld waren, keken we het journaal en zagen onszelf. We waren aan boord van de boot geïnterviewd. Een kennis had het opgenomen op video, dus die band hebben we regelmatig terug kunnen kijken.”

Quote

In de Millinger­waard heb ik wel geleerd ontzag te hebben voor het water.

Cyril Schouten
Volledig scherm
Michaëla Kaaij en Cyril Schouten, 25 jaar later. © Familie Schouten-Kaaij

,,Die videoband heb ik nog wel drie keer teruggezien”, lacht Cyril Schouten, 25 jaar inmiddels. ,,Dat is eigenlijk het enige dat ik weet: reddingsboot, bunkerschip, journaal. Ik kan me nog wel een andere hoogwaterperiode herinneren toen ik nog heel jong was.

Het water stond tot aan de rand van de tuin en we hadden zandzakken voor de deur. Er was een sluisje in de Millingerwaard. Als het hoogwater werd, ging die open en kwam onze toegangsweg onder water te staan. Volgens mij hebben we een keer twee nachten in een hotel geslapen, zodat ik toch naar school kon.”

De 25-jarige is inmiddels industrial designer en woont in Amsterdam. ,,Ik heb gestudeerd aan de TU in Delft, maar heb niet gekozen voor waterbouwkunde. In de Millingerwaard heb ik wel geleerd ontzag te hebben voor het water.” 

  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen