Volledig scherm
PREMIUM
© DG/RAN

Dagboeken uit frontstad Nijmegen: ‘O, wat een schrik, alle mensen, ook de Duitsers, zochten dekking’

Ooggetuige van de oorlogDolle Dinsdag, 5 september 1944. Tweeënhalve maand na D-Day weten de geallieerde troepen in Normandië de Duitse weerstand te breken. In chaos trekken de Duitse troepen uit Frankrijk en België zich terug. De opmars van de geallieerden gaat nu als een sneltrein. Over het Keizer Karelplein trekt een grote stoet voorbij.

De Nijmeegse historicus Joost Rosendaal bestudeerde tientallen dagboeken van gewone Nijmegenaren die zij bijhielden in de periode dat Nijmegen frontstad was (september ’44 - mei ’45). In een wekelijkse serie herbeleven we deze dramatische oorlogsmaanden, precies 75 jaar later.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen