Volledig scherm
PREMIUM
Oooggetuige van de oorlog - Nijmegen oorlogsdagboeken '44-'45 - Joost Rosendaal © DG/RAN

Dagboeken uit frontstad Nijmegen: ‘Voor de vijand graven? Dan maar onderduiken’

Ooggetuige van de oorlogNa de chaotisch terugtrekking van het Duitse leger in het begin van september, herpakken de Duitsers zich en gaan in de verdediging. Vrijwel dagelijks vliegen de geallieerden over om Duitse stellingen en steden te bombarderen. De spanning in de stad stijgt als NSB-burgemeester Marius van Lokhorst steeds meer inwoners verplicht om verdedigingswerken te graven.

De Nijmeegse historicus Joost Rosendaal bestudeerde tientallen dagboeken van gewone Nijmegenaren die zij bijhielden in de periode dat Nijmegen frontstad was (september ’44 - mei ’45). In een wekelijkse serie herbeleven we deze dramatische oorlogsmaanden, precies 75 jaar later.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen