Bekenden van patiënten thuis moeten vaker hulp gaan bieden om de wijkzorg te ontlasten.
Volledig scherm
Bekenden van patiënten thuis moeten vaker hulp gaan bieden om de wijkzorg te ontlasten. © ANP XTRA

Dagelijkse douchebeurt onzeker door krapte bij de wijkverpleging

NIJMEGEN - Dagelijks een douchebeurt? Die is lang niet meer zeker voor patiënten thuis die afhankelijk zijn van wijkzorg. Wijkverpleegkundigen komen alleen nog bij patiënten thuis als dit strikt noodzakelijk is. Dat laten alle wijkzorgaanbieders in de regio Nijmegen weten.

Het is een gezamenlijke afspraak van ZZG zorggroep, Zorggroep Maas en Waal, TVN zorgt, Verian, Interzorg en Allerzorg. De coronapandamie noopt de instellingen tot de uitzonderlijke maatregel.

Uitval is groot

‘Wij zien dat door het coronavirus de uitval van zorgmedewerkers groot is’, licht ZZG zorggroep toe in een brief aan de patiënten. ‘Ook zijn er meer zieke cliënten die zorg nodig hebben. En onze medewerkers willen ook bijdragen aan de landelijke richtlijnen: zo min mogelijk tussen cliënten heen en weer reizen en een zorgvuldige inzet van de beschikbare beschermingsmiddelen.’

Quote

In overleg met cliënten bekijken we of het strikt noodzake­lijk is dat iemand elke dag wordt gedoucht of dat we ook een dag kunnen overslaan

Om cliënten toch de noodzakelijke zorg te kunnen blijven bieden, doen de instellingen een beroep op de familie, buren en/of vrienden om bij te springen. ‘Wel adviseren we u het aantal contacten zo klein mogelijk te houden.’ Zij kunnen rekenen op telefonische bijstand of uitleg per beeldbellen van de zorggroepen om zelf zorg te kunnen leveren. Ook met cliënten zelf wordt bekeken of overleg via de telefoon kan volstaan. 

Niet meer elke dag douchen

,,Bijvoorbeeld voor het zetten van een spuit bij een suikerpatiënt of de wondverzorging”, zegt een woordvoerster van ZZG zorggroep. Daarnaast zullen sommige zaken niet of minder gebeuren. ,,In overleg met cliënten bekijken we of het strikt noodzakelijk is dat iemand elke dag wordt gedoucht of dat we ook een dag kunnen overslaan. En of de steunkousen kunnen worden aangetrokken door een bekende in plaats van door de wijkverpleegkundige.”

Hoeveel medewerkers ziek zijn, weet de woordvoerster niet. ,,Het gaat zeker niet alleen om medewerkers die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Mensen moeten ook thuis blijven als ze koorts hebben of verkouden zijn.”  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen