Volledig scherm
De Bastei aan de voet van de Valkhofheuvel. © David van Haren

De Bastei wint Schreudersprijs voor ondergronds bouwen

NIJMEGEN - Het vorig jaar geopende centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei in Nijmegen heeft de Schreudersprijs gewonnen, een prijs voor ondergronds bouwen. De jury prijst het combineren van bovengronds en ondergronds en de wijze waarop het verleden zichtbaar is. Ook is er een pluim voor het bouwproces aan de voet van de Valkhofheuvel, dat ingewikkeld was door archeologische vondsten, maar flexibel werd aangepast.

Volgens het rapport is het ‘belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert.’ De Schreudersprijs is een tweejaarlijkse prijs, als ‘beloning zijn voor een knap bouwproject of een innovatieve bouwtechniek of een creatieve ondergrondse oplossing’. 

Andere genomineerden dit jaar waren twee projecten in Amsterdam (fietsenstalling Beursplein en herinrichting Beursgebied en diepe stations Noord/Zuidlijn) en twee in Rotterdam (renovatie/restauratie Maastunnel en nooduitgangen metrostation stadhuis). 

Meer bezoekers door prijs

Directeur Gerard Mangnus  van De Bastei toonde zich verheugd dat zijn centrum is verkozen boven die vier andere megaprojecten en hij verwacht dat er daardoor nog meer bezoekers zullen komen . ,,In ons nieuwe museum is tweeduizend jaar Nijmeegse geschiedenis verweven. De architecten Van Roosmalen en Van Gessel hebben op een bijzondere wijze de historische waarde van deze locatie vertaald in een uniek ontwerp. Mede dankzij deze prijs zal een breder publiek de weg naar De Bastei weten te vinden.”

Ook cultuur wethouder Noël Vergunst was in zijn nopjes.: ,,Ik ben trots op deze prijs. Door gezamenlijke inzet en extra financiële bijdragen van gemeente en de provincie Gelderland kun je nu in De Bastei letterlijk door de geschiedenis lopen. Heel bijzonder!”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen