Volledig scherm
Geen Alkmaar, maar Kleef-Rindern. Kaasdragers met Goudakaas. © DG

De Goudakaas voor Duitsland kwam uit regio Kleef

RINDERN - We zouden het anno 2019 bedrijfsspionage noemen. Maar Maria Reymer (1803-1852) uit Kleef-Rindern - bij Millingen de grens over - zal het vermoedelijk een stage genoemd hebben. 

In 1824 werd ze door haar vader naar Nederland gestuurd (in de buurt van Utrecht) waar ze op de kaasmakerij van familie Hollandse kaas leerde maken. In de regio Kleef konden ze dat namelijk niet. 

Volledig scherm
Taart met een afbeelding van Maria Reymer. © dg

Zaterdag was de kaasmakerij in de kelder van de ouderlijke boerderij (Gut Hogefeld) waarin Maria destijds, weer terug in Rindern, het geleerde in praktijk bracht, even voor publiek geopend. De kaasmakerij is in de oorspronkelijke staat terug gebracht. 

Want de kaaskelder van Maria maakt deel uit een nieuwe fietsroute die door de plaatselijke heemkundevereniging Arenacum is uitgestippeld. Van het museum in Rindern gaat het naar Maria's kaasmakerij en dan naar het bedrijventerrein Hammereisen in Kranenburg, waar de Nederlandse firma Aurora uit Ven-Zelderheide sinds september ook kaas maakt.  Ook, want de firma heeft daar al sinds zes jaar een kaaspakhuis.

Succesvol

Maria was trouwens zeer succesvol. In het eerste jaar maakte ze thuis - Gut Hogefeld had tien koeien - 4.300 pond kaas. Kaas leverde twee keer zoveel op als boter, zodat er in 1830 al in 24 melkfabriekjes in de regio Kleef Goudakaas gemaakt werd. Die was van zulke goede kwaliteit dat Maria problemen kreeg met de douane. Die eiste invoerrechten in de veronderstelling dat de kaas echt uit Gouda kwam.  

Hoe dan ook: dankzij deze Goudakaas wist de regio Kleef weer een beetje boven Jan te komen. De bevolking had een Franse bezetting achter de rug - 100.000 man troepen - en was uitgeknepen. Op Gut Hogefeld werd dan ook begin vorige eeuw een plaquette bevestigd, waarop gememoreerd wordt dat Maria hier de basis legde voor een bloeiende kaasindustrie in de Niederrhein (regio Kleef).

 De fietstocht is op afspraak (voor groepen en scholen) te maken, bel 0049-2821-3370.

Volledig scherm
Gut Hogefeld, een herenboerderij in Rindern. © DG

In samenwerking met indebuurt Nijmegen